Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα και το ευρώ

Μια ανάσα από το επίπεδο των  1,3000 το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης.

lirespoundH στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή σήμερα αφού «βούτηξε» από το 1,5160 έναντι του δολαρίου στο 1,5015, σε επίπεδα που έχει να δει από τον Ιούλιο του 2010, μετά την τεράστια απόκλιση που παρουσίασε ο δείκτης μεταποίησης PMI στη Βρετανία σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο της FXCM, ο δείκτης διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στις 47,9 μονάδες από τις 50,5 μονάδες και έναντι εκτιμήσεων για βελτίωση στις 51,0 μονάδες.

Μάλιστα, με αφορμή την αποδυνάμωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, η BNP Paribas, εκτιμά τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς assets κατά 25 δισ. στερλίνες κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Η βελτίωση του ισπανικού PMI που οδήγησε το ευρώ πάνω από το 1,3100 έναντι του δολαρίου δεν κράτησε τη θετική επιρροή του και μαζί με τον PMI στην Ιταλία και τη Βρετανία που απογοήτευσαν την αγορά, το ενιαίο νόμισμα συμπαρασύρθηκε και αυτό στις απώλειες. Στη συνέχεια, νέο χτύπημα δέχτηκε από το νέο επίπεδο ρεκόρ της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 11,9% αλλά και στην πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% από το 2,0%. Κατά συνέπεια, η ισοτιμία EURUSD κατευθύνθηκε πτωτικά και βρέθηκε μια ανάσα από το 1,3000.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποπληρώσουν 4,18 δισ. ευρώ από το πρώτο LTRO την ερχόμενη εβδομάδα και 8,32 δισ. ευρώ από το δεύτερο 3ετές LTRO.

By