Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε εξέλιξη η έρευνα για τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο

Διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών στη Βουλή

trapezes

Από το φορολογικό απόρρητο και τη μυστικότητα της δικαστικής προδικασίας καλύπτεται η έρευνα του ΣΔΟΕ για τους Έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβώσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Αυτό αναφέρει σε έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, Ασ. Ξηροτύρη και Β. Οικονόμου που ζητούσαν να ενημερωθούν για την πορεία της έρευνας που ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά «περιήλθαν αυθορμήτως» στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2012 από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Όπως διευκρινίζει αφορούν φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας με καταθέσεις σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αυτές μπορούν να αναζητηθούν με αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών» που υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή του ενός συμβαλλόμενου κράτους προς το άλλο δυνάμει οικείων διατάξεων αφού προηγουμένως το αιτούν κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης, που διαθέτει σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο. «Το αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το συμβαλλόμενο κράτος από το οποίο αποστέλλεται», επισημαίνει ο Γ. Στουρνάρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By