Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου

«Τι ζήτησε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη»

megaro maximou

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει «καυτά» θέματα όπως τα προαπαιτούμενα αλλά και η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την Τρόικα το φθινόπωρο. Παράλληλα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αναζητήσουν τρόπους να αποκλιμακώσουν την ενδιοκυβερνητική ένταση που ξέσπασε με αφορμή την αξιολόγηση στο δημόσιο. Το κλίμα πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Η οργισμένη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και το σκηνικό πήρε φωτιά, καλώντας τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να αναλάβουν άμεσα τον ρόλο των πυροσβεστών.

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δέχθηκε την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ η οποία έθεσε στον υπουργό τις προτάσεις της για τις φοροελαφρύνσεις ενώ ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να μην μπουν όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα νομοσχέδιο «σκούπα». Παράλληλα διαμήνυσαν στον κ. Χαρδούβελη τις σαφείς αποστάσεις του από το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, όπως άλλωστε έκανε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επί της ουσίας, με χτη χθεσινή του δήλωση, σήμανε την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα.

Η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν μεταξύ των θεμάτων που ζητά το ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο της φορολογίας.

Ειδικότερα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την φορολογία είναι οι εξής:

-Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης,  καθώς όπως υποστηρίζουν δεν απέδωσε το μέτρο, ούτε πέτυχε χτύπημα στο λαθρεμπόριο. Ζητούν να επανεξεταστεί το μέτρο και η εφαρμογή του και επιπλέον μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου (gps σε πλοία, εισροές-εκροές κλπ.). Τώρα που έχουμε προχωρήσει στα δημοσιονομικά πρέπει να δούμε το κοινωνικό πρόβλημα, το δικαίωμα στην θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών του είπαν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

-Μείωση ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, τα οποία στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67δις€) υπολογίζονται σε 25δις ευρώ, καθώς όπως σημειώνουν, έχουν χάσει τα πρόστιμα τον αποτρεπτικό τους χαρακτήρα και δεν υπάρχει κίνητρο. Πρώτον, να μειωθούν εφεξής και δεύτερον, να υπάρξει μία στρατηγική για τα συσσωρευμένα.
-100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

-Να καταργηθεί η υποχρέωση συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά τρίμηνο και να γίνει ετήσια. Να μην υποβάλλουν όσοι έχουν μικροποσά (π.χ. 5,10,20€).

-Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου.

-Να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα Οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά την λήξη προθεσμίας (μετά 14 Ιουλίου) να μην έχουν την μηνιαία προσαύξηση του 1%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τους ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δις ευρώ.

Όπως τους διευκρίνισε, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως μόνο η διάταξη για την χάραξη του Αιγιαλού (αφαιρείται το κομμάτι για την χρήση γης), η αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα και η κατάργηση υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

By