Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τον εντοπισμό κρούσματος MERS

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα

embolio-gripi-700x437

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από MERS – κοροναϊό σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Εντοπίστηκαν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ΤΑΧΙ που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη Κερατσινίου και όλοι υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Υγείας Αμπντάλα αλ Ράμπια ενώ το βασίλειο δίνει μάχη ενάντια στην ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο υπουργός Εργασίας Αντέλ Φάκιε ο οποίος θα διατηρήσει την τωρινή του θέση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το τηλεοπτικό δίκτυο παρουσίασε το βασιλικό διάταγμα αλλά δεν έδωσε κανένα λόγο για την αντικατάσταση αυτή.

Στον Ράμπια, ο οποίος χθες ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος να επιβληθούν αυστηρότερα προληπτικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του MERS καθώς η ασθένεια δεν έχει φθάσει στο επίπεδο της επιδημίας, ανατέθηκαν καθήκοντα συμβούλου, αναφέρει το διάταγμα.

Η Σαουδική Αραβία έχει επιβεβαιώσει ότι 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει από τον κοροναϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής από τότε που η ασθένεια αναγνωρίστηκε το 2012 εκ των οποίων οι 79 έχουν πεθάνει. Η εξάπλωση των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο υπήρξε ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων αυτόν το μήνα.

Οι 49 επιβεβαιωμένες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην πόλη Τζέντα, αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της τάξης του 25% στο συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα.

By