Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σε ιδιωτικά χέρια η Eurobank

Από χθες και επισήμως η Eurobank πέρασε στον ιδιωτικό τομέα

trapeza-eurobank
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου, χτύπησε και τυπικά το καμπανάκι έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης κατά την οποία άρχισαν να διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές της τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιεί η ΕΧΑΕ παγίως σε αυτές τις περιπτώσεις και που αφορούσε την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Μεγάλου αλλά και ο πρόεδρος της τράπεζα κ. Γ. Δαυίδ κήρυξαν τη συνεδρίαση δηλώνοντας πως η χθεσινή αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την τράπεζα.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σηματοδοτεί την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα μετά την επιτυχή αύξηση των 2,86 δισ. ευρώ και την αύξηση του free float στο 65%. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χ.Α. Σ. Λαζαρίδης ανέδειξε το γεγονός ότι η αύξηση της Eurobank αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν φέτος διεθνώς και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Χ.Α.

Στελέχη της τράπεζας, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης στον Τύπο, σημείωναν ότι η αύξηση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη διεθνώς σε ύψος αντλούμενου ποσού και η μεγαλύτερη ιστορικά για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Τα ίδια αυτά στελέχη υπογράμμισαν την υψηλή ποιότητα παραδοσιακών χαρτοφυλακίων που εισήλθαν στη συγκεκριμένη αύξηση, ενώ στάθηκαν και στο μεγάλο όγκο των προσφορών που τελικώς υποβλήθηκαν

Προσφορές 900 εκατ. ευρώ από τους ξένους οίκους

Είναι χαρακτηριστικό ότι επενδυτικοί οίκοι όπως η Pimco, η Halifax και η Wellington υπέβαλαν προσφορές άνω των 300 εκατ. ευρώ έκαστος. Χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 9.238.709.677 νέων άυλων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες εκδόθηκαν λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των κοινών μετόχων, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ, και του προνομιούχου μετόχου της τράπεζας, με τιμή διάθεσης 0,31 ευρώ για κάθε μία νέα μετοχή.
Μετά την παραπάνω αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 5.362.487.962,60 ευρώ και ο συνολικός αριθμός των μετοχών της σε 15.053.376.542 συνολικά μετοχές, εκ των οποίων: α) 14.707.876.542 μετοχές κοινές με ψήφο, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία και β) 345.500.000 προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

By