Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κλοιό παραμένει η ισπανική οικονομία

Αρνητικό outlook διατηρεί ο οίκος Moody’s παρά την πρόοδο της Μαδρίτης στα δημοσιονομικά.

moody'sΑόριστους χαρακτηρίζει τους στόχους της χώρας για το έλλειμμα του 2013 ο οίκος αξιολόγησης που πάντως εκτιμά πως σημειώθηκε πρόοδος το 2012. Αν και τα θετικά βήματα της Ισπανίας ως προς την δημοσιονομική εξυγίανση είναι γνωστά εντούτοις η  Moody’s σημειώνει πως οι προοπτικές για την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων παραμένουν αρνητικές, δεδομένων των συνεχών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στην εκπλήρωση των στόχων της για το έλλειμμα.

Η Moody’s εκτιμά πως το έλλειμμα της Ισπανίας θα διαμορφωθεί φέτος γύρω στο 6% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 4,5%. Ο διεθνής οίκος αναφέρει  ότι οι συνεχείς αποκλίσεις από τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους και οι επανειλημμένες αναθεωρήσεις του ελλείμματος του προϋπολογισμού αποδυναμώνουν την αξιοπιστία της ισπανικής κυβέρνησης στον τομέα των δημόσιων οικονομικών.

Πάντως η πραγματική οικονομία της Μαδρίτης βρίσκεται σε διαρκή αιμορραγία καθώς έκθεση του οίκου αξιολόγησης πιστώσεων Axesor κατέγραψε ρεκόρ λουκέτων σε ισπανικές επιχειρήσεις. Κατά 45% αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κήρυξή τους σε χρεοκοπία. Περίπου 28.000 επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση, αφότου ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στην Ισπανία.

«Οι περισσότερες από τις ισπανικές επιχειρήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες για μία τόσο μεγάλη σε έκταση και χρονική διάρκεια κρίση» δήλωσε ο Χαβιέρ Ράμος-Χούστε, επικεφαλής οικονομικών μελετών του οίκου. Το πάγωμα της παροχής πιστώσεων, τα προβλήματα στη ρευστότητα, η καθυστέρηση στις πληρωμές και η ανεπάρκεια στη διαχείριση των κρίσεων, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων.

By