Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε μνημόνιο για όσο πάει

Σε μνημόνιο για όσο χρειαστεί θα παραμείνει η Ελλάδα σύμφωνα με το Ντάισελμπλουμ.

eurogroupDijsselbloem 2Τα οικονομικά βάσανα της Ελλάδας δεν θα τελειώσουν το 2014 και για αυτό είναι ρεαλιστικό να αναμένεται πως η υπερχρεωμένη χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωζώνη προτού καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 10 με 11 δισ. μετά το δεύτερο μισό του 2014 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες στο υπόλοιπο μισό του έτους και το 2015. Αλλά ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι διστακτικές στην επέκταση περαιτέρω δανεισμού, καθώς η κοινή γνώμη των χωρών τους έχει αρνητική στάση μετά από τρία χρόνια κρίσης χρέους, σημειώνει το Reuters.

«Όσον αφορά στην υποθετική ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο πως, παρά την πρόσφατη πρόοδο, τα βάσανα της Ελλάδας δεν θα έχουν λυθεί εντελώς το 2014», δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι πρόσθετη στήριξη θα χρειαστεί, πέραν του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεσμεύεται να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και πέρα από αυτό, μέχρι να επιτύχει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτός από επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα είναι  διαθέσιμα τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2013 τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωζώνη θα εξετάσει κάποια περαιτέρω μορφή ανακούφισης του χρέους.

«Το  Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο χρόνο να δει πρόσθετα μέτρα εάν είναι αναγκαίο, όπως περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν θα συζητηθεί πριν τον Απρίλιο του 2014.

Πηγή: reuters.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By