Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για «νέα δυναμική» για την Κύπρο έκανε λόγο ο Νταβούτογλου

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι μια πολλά υποσχόμενη, θετική ατζέντα» και έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο

ntavoutoglou
«Υπάρχει μια νέα δυναμική» για την Κύπρο υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, χθες το βράδυ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την Τουρκία, την Ελλάδα, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι μια πολλά υποσχόμενη, θετική ατζέντα» και έκανε αναφορά στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και στην «πολύ σημαντική απόφαση» που είχαν για την πραγματοποίηση επισκέψεων των συνομιλητών των δυο πλευρών στην Κύπρο, σε Αθήνα και “Αγκυρα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτές (οι επισκέψεις) έγιναν την περασμένη εβδομάδα και ήταν μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές «ήταν πολύ ευχαριστημένες» με τις συναντήσεις σε Αθήνα και “Αγκυρα και συζήτησε αυτό (το θέμα) με το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του (γι΄αυτή την εξέλιξη).
«Τώρα, υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στην Κύπρο και οι δύο πλευρές επανάρχισαν τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, συμπληρώνοντας ότι και «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στην Ουάσιγκτον, έχει συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Λευκό Οίκο και θα έχει κάποιες επαφές εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, τις επόμενες ημέρες».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια λύση αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2004, και το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη».

Ο κ. Νταβούτογλου είπει με τον γγ του ΟΗΕ συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Συρία, κάνοντας λόγο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, στις συναντήσεις με ομολόγους του, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις για την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και για μια κυβέρνηση στο Κίεβο, χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα μέρη. Αυτές οι δύο αρχές είναι σημαντικές και είμαι χαρούμενος που μοιραζόμαστε την ίδια άποψη με τον γγ» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι με τον Μπαν Κι-μουν συζήτησαν και για τις εθνοτικές περιοχές στην Κριμαία.

Για τη Συρία, ανέφερε ότι συζήτησαν την ανθρωπιστική κατάσταση. «Η Τουρκία έχει κάνει τα πάντα και έχουμε υποφέρει εξαιτίας αυτής της αστάθειας και της ανασφάλειας στη Συρία. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για μια πολιτική λύση».
Ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο 2015-2016. Εκτός από τον γγ του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και με αρκετούς μόνιμος αντιπροσώπους χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού.

By