Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε ποιες χώρες έχουν μειωθεί και που αυξηθεί οι μισθοί

Ρεκόρ μείωσης των αποδοχών στη Βρετανία. Αύξηση στην Αυστραλία.

 

misthosΣτο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι Βρετανοί δεν μαστίζονται από την ανεργία, η οποία έχει εξελιχθεί σε « αρρώστια» που εξαπλώνεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αλλά και οι εργαζόμενοι της πληρώνουν βαρύ τίμημα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, λαμβάνοντας τις μεγαλύτερες περικοπές αμοιβών στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Trades Union Congress έδειξε οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 4,5% μεταξύ του 2007 – 2011 (όταν η χρηματοπιστωτική κρίση «έσκασε»).

Στη Βρετανία η ανεργία ανέρχεται στο 7,8%, στο ίδιο επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρωζώνη είναι στο ποσοστό ρεκόρ του 11,9%.

Επίσης, η Ιταλία ήταν η επόμενη χειρότερη κατάσταση από την άποψη της μείωσης των μισθών, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι αποδοχές των Ιταλών έχουν μειωθεί κατά 2,7% κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου. Σε ΗΠΑ και Γερμανία οι εργαζόμενοι έχουν δει στασιμότητα των αμοιβών τους, ενώ οι εργαζόμενοι στην Αυστραλία απολαμβάνουν μια αύξηση της τάξης του 7% περίπου.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων το 2011 υπέστησαν σημαντική μείωση κατά 25,3% από την συνολική επιβάρυνση στην οποία υπεβλήθησαν λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής». Παράλληλα, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ η συνολική επιβάρυνση στην Ελλάδα επί του εργατικού κόστους διαμορφώνεται στο 37,8% έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία (2001-2011) σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες.

 

By