Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε ρυθμούς διαγγέλματος η Λευκωσία

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στην Κύπρο το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου για το Κυπριακό

kypros600_120214

Εν αναμονή του διαγγέλματος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, το βράδυ της Τετάρτης (20:45), αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, βρίσκεται η Λευκωσία.

Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν οι κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, ανοίγοντας το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των κομμάτων, με το ΔΗΚΟ να το χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» και απαράδεκτο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η κοινή διακήρυξη οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως επαναφέρει πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, περιλαμβάνει εποικοδομητικές ασάφειες και ασχολείται μόνο με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, αγνοώντας παντελώς το εδαφικό, το περιουσιακό, το στρατό κατοχής και τους εποίκους.

Στις ενστάσεις του κ. Παπαδόπουλου απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας σε σχετική επιστολή ότι δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε προεκλογική δέσμευση έναντι του συγκυβερνώντος κόμματος και απορρίπτει ότι η κοινή δήλωση δεν διασφαλίζει τη μια κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις

Με διαφωνίες φαίνεται πως θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης θα βρεθεί η μεθοδολογία των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει παράλληλη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με τη λογική αυτή και υποδεικνύει πως το εδαφικό, για παράδειγμα, θα συζητηθεί τελευταίο.

Διαφωνία υπάρχει και για το χρόνο μετάβασης του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Η τουρκική πλευρά θέλει εντός της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν τα ταξίδια, καθώς επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη για να οργανώσουν κι άλλα ταξίδια Οζερσάι σε άλλες πρωτεύουσες.

cyprus630_120214

Ικανοποίηση στο εξωτερικό

Τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επί του κοινού ανακοινωθέντος χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, κρίνοντας ότι μπήκαν τα θεμέλια για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που στοχεύουν «στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος». Ικανοποίηση εξέφρασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σημειώνεται πως οι ΗΠΑ «συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση της ΕΕ, με τους Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι να επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους πως η κοινή διακήρυξη αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

kypriako800_120214

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Κυπριακό 

By