Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 26 με 27 Αυγούστου από το θερινό τμήμα της βουλής

SamarasVenizelos_614920515

Στην τελική ευθεία μπήκε, σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο πριν από περίπου ένα χρόνο, κόντεψε να τινάξει στον αέρα τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν τελικά, μετά από αλεπάλληλες διαβουλεύσεις, για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 26 με 27 Αυγούστου από το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει τρεις κύριους άξονες:

1. Την εισαγωγή νομικής προστασίας για ομοφυλόφιλους που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας ή είναι στόχοι υποκίνησης βίας ή μίσους.

2. Την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, οι δύο εταίροι φαίνεται τελικά να καταλήγουν σε συμφωνία πως για την ποινική αντιμετώπιση προσώπων που αρνούνται τις γενοκτονίες θα προαπαιτείται όχι μόνο η αμφισβήτηση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και υποκίνηση βίας ή μίσους από την πλευρά του αρνητή.

3. Τέλος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να μην προωθηθεί σχέδιο που, ουσιαστικά, θα αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις ρατσισμού ως ιδιώνυμο αδίκημα. Αντίθετα, θα τροποποιηθούν και θα ενισχυθούν οι ισχύουσες αντιρατσιστικές διατάξεις, κυρίως του νόμου του 1979, όπως επεδίωκε εξαρχής η ΝΔ.

By