Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Πακέτο» διάσωσης καλούνται να εγκρίνουν Κυπριακή Βουλή και Βρυξέλλες

Προς ψήφιση οδεύει το νομοθετικό «πακέτο» διάσωσης της κυπριακής οικονομίας – Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα» δηλώνει ο Μ.Σαρρής – Στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο Ν.Αναστασιάδης

guardian.co.uk
guardian.co.uk

Έντονη φημολογία για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή  με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο,  αφού η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας θεωρείται οριακή και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά. Εφόσον δεν γίνει Σύνοδος Κορυφής θα συνεδριάσει το Eurogroup και μάλιστα με την παρουσία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος θα παρουσιάσει την λύση που προβλέπεται στα 9 νομοθετήματα που συζητούνται στην Κυπριακή Βουλή. Άντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες για το αν στις ρυθμίσεις αυτές θα προβλέπεται «κούρεμα» καταθέσεων. Αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα από τη Βουλή.

 

Νωρίτερα σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής συζητήθηκε το νομοθετικό «πακέτο» για την διάσωση της οικονομίας που περιλαμβάνει 3 νομοσχέδια και 6 τροποποιήσεις που αφορούν την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και Ταμείο αλληλεγγύης.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των εκπροσώπων της Τρόϊκα με τον Κύπριο πρόεδρο Νικο Αναστασιάδη ενώ συνεχείς ήταν οι επαφές των πολιτικών αρχηγών.  Ο Κύπριος υπουργός Οικονομίας Μιχάλης Σαρρής είπε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι το θέμα της δασμολόγησης των καταθέσεων κάθε άλλο παρά έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα εκτίμησε ότι ίσως αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Τρόϊκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΠΕ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εναλλακτικής πρότασης που θα περιέχει όμως φορολόγηση των καταθέσεων (ίσως της τάξης του 15%) από την πλευρά του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ τα κόμματα δηλαδή που στηρίζουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Σύμφωνα με όσα  μετέδωσε το offsite.com.cy, η τρόικα πέρα από τα 5,8 δισ. που είναι αναγκαίο να βρεθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, φαίνεται πως ζητά επιπλέον 3,1 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου.

 

Νωρίτερα

Με τη φράση «σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου στο ευρώ», ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έδωσε τον τόνο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητούνται τα πρώτα νομοσχέδια στο πλαίσιο του Plan B.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος,  ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους «κουρέματος», φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του «κουρέματος», αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, εντός της Επιτροπής ακούστηκαν και οι πρώτες φωνές από πλευράς ΔΗΣΥ για επιστροφή στο «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το  σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί την Πέμπτη, περιλαμβάνει εννιά νομοσχέδια.

Τα νομοσχέδια:

– Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
– Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .
– Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
– Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
– Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
– Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
– Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή – πιθανότατα την Παρασκευή- νομοθετικό «πακέτο» για την ίδρυση Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν τα Ταμεία Πρόνοιας και  φυσικά πρόσωπα, σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό. Στο ίδιο «πακέτο» περιέχονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό των τραπεζικών συναλλαγών καθώς και ρυθμίσεις για την διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας. Την πρόταση αυτή έθεσε την Πέμπτη ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης.

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup

Έτοιμοι για συζήτηση ενός νέου σχεδίου για την Κυπριακή οικονομία δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση  έκτακτης  τηλεδιάσκεψης, το βράδυ της Πέμπτης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνεται πως «το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζεται όμως πώς η διαπραγματεύσεις θα γίνoυν «με βάση την ανάλυση της τρόικας»  και «με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχουν ήδη οριστεί από το Eurogroup». Επίσης  «μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι Κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας».[space size=»10″]
[space size=»10″]

Χθες, Πέμπτη, ένταση κυριάρχησε  έξω από την Κυπριακή Βουλή όπου διαδήλωσαν πολίτες αλλά και υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία φημολογείται ότι θα οδηγηθεί σε κλείσιμο αν και το ενδεχόμενο αυτό διέψευσε η εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής κυβέρνησης Αλίκη Στυλιανού. Πάντως σε ανακοίνωση της, η Λαϊκή Τράπεζα ενημερώνει το κοινό ότι εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης μετρητών από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές της Τράπεζας και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των πελατών της, από τώρα και στο εξής το όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ θα είναι 260 ευρώ ημερησίως.

Την ίδια στιγμή τίποτε επίσημο δεν υπάρχει από την Μόσχα όπου παραμένει ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλης Σαρρής πραγματοποιώντας σειρά επαφών. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η ρωσική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο ενός νέου δανεισμού στην Κύπρος, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο παρατάσεων και διευκολύνσεων στις ήδη υπάρχουσες δανειακές συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Χρήστου Στυλιανίδη «μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία. Αν κριθεί αναγκαίο με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι «δεν επανερχόμαστε στο κούρεμα».  Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η προσπάθεια από κόμματα και κυβέρνηση είναι ό,τι γίνει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι σήμερα λήφθηκαν αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί. Η Βουλή θα είναι σε συνεχή διαβούλευση με την Κυβέρνηση και τα κόμματα ώστε να ανταποκριθεί ( η Βουλή) στο ρόλο της .

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Το νέο σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει κούρεμα σε συνδυασμό με κρατικοποίηση ταμείων προνοίας δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών. Περιλαμβάνει, επίσης, την έκδοση εθνικού ομολόγου που θα διασυνδέεται με το Φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να συγκληθεί έκτακτη ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και σήμερα, για να περάσει το νομοσχέδιο και να έχει άμεση εφαρμογή, καθώς δίνεται μάχη με τον χρόνο να εξασφαλιστούν τα χρήματα των 5,8 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο της τρόικας έχει μεταβεί με «άγριες διαθέσεις» στην Κύπρο,  μετά την απόρριψη του σχεδίου «κουρέματος» των καταθέσεων από την Κυπριακή Βουλη. Ουσιαστικός στόχος των εκπροσώπων Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ είναι να «ξαναμπεί» στο τραπέζι το θέμα της εφάπαξ φορολόγησης καταθέσεων αφού εκτιμούν ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες με την τρόϊκα, η οποία, μέχρι χθες, φαινόταν να απορρίπτει κάθε εναλλακτική  πρόταση. Εστιάζει στο πρόβλημα που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιμένοντας ότι η κυπριακή πλευρά πρέπει να βρει τα 5,8 δις που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης προκειμένου να καταβληθεί η βοήθεια των 10 δίς από την πλευρά των τροϊκανών.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο Ν.Αναστασιάδης ζήτησε την στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου. Από την πλευρά του ο Φ.Ολάντ σημείωσε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη «βιώσιμης λύσης». Επίσης  είχε 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κάρολο Παπούλια. Ο Κύπριος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε, τον απόλυτο σεβασμό του στη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Το τροϊκανό κλιμάκιο βρέθηκε το μεσημέρι στο κοινοβούλιο όπου ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή για τις εξελίξεις, σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης. Προηγήθηκε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ. Οι πολιτικοί αρχηγοί με το πέρας της συνάντησης μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν την πρόταση που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, στη διάθεση του κράτους έθεσε την περιουσία της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο Μακαριότατος δήλωσε ότι εισηγήθηκε τρόπους εξόδου από την κρίση και συγκεκριμένα εισηγήθηκε να προβεί η κυβέρνηση στην έκδοση ομολόγου. Ο λαός και η Εκκλησία, είπε, θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Η Ευρώπη περιμένει….

Η Ευρωζώνη αναμένει μία αντιπρόταση από τις κυπριακές αρχές. για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη του Κοινοβουλίου. «Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Το σχέδιο Β

Δυο είναι τα σενάρια διάσωσης, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, γνωστά για την Κύπρο. Η πρώτη λύση είναι μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων προνοίας, που υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η συμπλήρωση των €5,8 δισ. θα γίνει είτε μέσω πιθανής βοήθειας από τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, αλλά και η επιβολή ενός μικρότερου τέλους κουρέματος επί των καταθέσεων.

Επίσης, υπάρχει στο τραπέζι και η ελεγχόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων τραπεζών. Με το σχέδιο αυτό οι ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφερθούν σε δύο νέες τραπεζικές οντότητες.

Ιστορικό «όχι» 

Εληξε, το βράδυ της Τρίτης,  η κρίσιμη συζήτηση για τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το «κούρεμα» για τις καταθέσεις, παρά τις γερμανικές πιέσεις για αναβολή. Με 36 ψήφους κατά και  19 αποχές, η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για το  «κούρεμα» των καταθέσεων. Όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ τάχθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος με το ΔΗΣΥ να τηρεί στάση αποχής.

-O πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, τόνισε η απόφαση που θα πάρουμε σήμερα δεν είναι επώδυνη – επίπονη αλλά ιστορική και πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Eurogroup είναι εκβιαστική και θέλουμε η σημερινή μας απάντηση να είναι ευρωπαϊκή, όχι απλά κυπριακή. είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό και γεωπολιτικό. Προτείνουμε την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup».

-Πρέπει να απορρίψουμε στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, επεσήμανε ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

-Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου τόνισε ότι κατά της νέας   αποικιοκρατίας.

-Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, έκανε έκκληση για αναβολή της ψηφοφορίας. Ωστόσο, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ  ζητούν να συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για την Κύπρο, καθώς το κοινοβούλιο ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει, ουσιαστικά, αν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει προαναγγείλει την εκτίμηση της απόρριψης του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στην Κυπριακή Βουλη, τονίζοντας όμως πώς υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και σχεδιασμοί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι αναλυτές, προέβλεπαν από χθες, ότι  ότι τα κόμματα, στη σημερινή ψηφοφορία θα ψηφίσουν τελικά «όχι», ωθώντας το νησί στη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» έχουν σχεδόν σχηματιστεί, αν και παραμένουν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις κάποιων βουλευτών. Για να «περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει από τους 56 βουλευτές να ψηφίσουν «ναι» οι 29, κάτι που φαίνεται να μην επιτυγχάνεται στην περίπτωση που έστω και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ δε ψηφίσει θετικά.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης, πάντως, ενημέρωσε, χθες, το σύνολο των βουλευτών, και τους επεσήμανε τους κινδύνους μιας απόρριψης της συμφωνίας, καθώς η απειλή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος προβάλλεται ως άμεση επίπτωση από τους επίδοξους δανειστές μας. Την ίδια ώρα, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Κύπρος θα πρέπει να μην ενδώσει στις απειλές και να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία – και αυτή – θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες και πάλι ίσως οδηγηθούν σε κατάρρευση. Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 19 βουλευτές του κόμματος , 20 αν η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου προλάβει να επιστρέψει από τη νότια Αμερική όπου πήγε για προσωπικούς λόγους.

«Κούρεμα με ευελιξία» πρότεινε το Eurogroup. Διαφύλαξη καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ

Την παροχή της δυνατότητας στην κυπριακή κυβέρνηση ώστε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων αποφάσισε το Eurogroup, χθες, στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup τονίζεται πως «οι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους μεγάλους καταθέτες» ενώ γίνεται λόγος  για «πλήρη εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ». Σημειώνεται ότι οι κυπριακές αρχές θα  διαμορφώσουν την εφάπαξ εισφορά έτσι ώστε να έχει «μεγαλύτερη προοδευτικότητα» σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στις 16 Μαρτίου με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει η απόδοση που έχει προαποφασιστεί. Επίσης επισημαίνεται πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ευημερία και της Κύπρου και το μέλλον των πολιτών της, μέσω ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνεται ότι η «εισφορά σταθερότητας» στις καταθέσεις «αποτελεί εφάπαξ μέτρο» ενώ τονίζεται ότι μαζί με την διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος. Έτσι – σημειώνεται- αντιμετωπίζονται πολύ χειρότερα σενάρια για τους καταθέτες.[space size=»20″]

By