Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε vertigo το ΠΑΣΟΚ- Συνεχίζει η ΕΛΙΑ

Η επίθεση Πετσάλνικου εναντίον της Ελιάς αλλά και εναντίον του Ευ. Βενιζέλου μένει αναπάντητη από τη Χαριλάου Τρικούπη σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι – Με σύνθημα «Μία Ελιά σε κάθε πόλη» οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα η ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη 

elia805_070314

Να μην απαντήσει στην επίθεση Πετσάλνικου εναντίον της ΕΛΙΑΣ αλλά και την ευθεία αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου – σ.σ. και παρολίγον πρωθυπουργού – επιλέγει η Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να μη συντηρήσει την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου παραδέχονται οι βολές Πετσάλνικου αφενός επιβεβαιώνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» υπονομεύουν ανοικτά το εγχείρημα τη ΕΛΙΑΣ, αφετέρου θεωρούν ότι η τακτική αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί, γνωρίζοντας ότι και άλλα στελέχη, που δε χρεώνονται  στον Γ. Παπανδρέου,  τηρούν στάση αναμονής.

Παράλληλα όχι απλά διαψεύδουν κατηγορηματικά αλλά αποδίδουν και στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ευ. Βενιζέλου τα σενάρια περί μετάβασής του στην Κομισιόν ως Επιτρόπου. Υποστηρίζουν δε ότι «αυτά τα λένε όσο θέλουν να εμφανίσουν τον κ. Βενιζέλο ότι δήθεν έχει τάσεις φυγής«. Άλλες πληγές πάντως, υποστηρίζουν ότι το σενάριο που θέλει τον κ. Βενιζέλο να έχει συζητήσει και συμφωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι ο επόμενος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, προέκυψε από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται ακόμα να ενδιαφέρεται για τη θέση του επόμενου Έλληνα Επιτρόπου, παρά την εμφάνιση των σεναρίων που τον εμφανίζουν ως διάδοχο του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Συνομιλητές του Γ.Παπανδρέου λένε ότι ο ίδιος δε θα έκανε καμία κίνηση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά όμως συντηρούν το σενάριο της επανεμφάνισής του, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει πολλά.

Άλλωστε, η εκτίμηση όλων των πλευρών είναι ότι δύσκολα θα ξεκινήσει  οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου  πριν τις ευρωεκλογές, για τρεις λόγους.

Πρώτον διότι μία επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία μίας κρίσιμης πολιτικής μάχης όπως οι ευρωεκλογές εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί προσπάθεια υπονόμευσης του κόμματος και της παράταξης, ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης άρα και της πολιτικής σταθερότητας.

Δεύτερον, όλες οι πλευρές αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για να καθορίσουν τις τελικές τους κινήσεις, αναγνωρίζοντας ότι η επίδοση της ΕΛΙΑΣ- Δημοκρατική Παράταξη στην ευρωκάλπη, θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, καθώς θα φανούν πρώτα από όλα οι διαθέσεις της κοινής γνώμης που είναι και ο τελικός κριτής.

Τρίτον οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Ευ. Βενιζέλου, όσοι διαφωνούν με την ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη και διαμαρτύρονται για την πορεία αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη.

Είναι πάντως ενδεικτική η δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Τάκη Ρήγα, ο οποίος απαντώντας στην αιχμή Πετσάλνικου που είπε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θητεία» δήλωσε, προκαλώντας σχεδόν όσους επιθυμούν να το θέσουν, ότι το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτό και «τίποτε δεν αποκλείεται«.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες,  η ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη προσπαθεί να οργανώσει τον προεκλογικό της αγώνα. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου με σύνθημα «Μία Ελιά σε κάθε πόλη«. Σύντομα θα αποκτήσουν κεντρικά γραφεία (παρεμπιπτόντως ως αύριο θα είναι έτοιμα και τα γραφεία του «Ποταμιού»  στην οδό Σεβαστουπόλεως ) ώστε να αποκτήσουν μία κάποια αυτονομία και να μην μιλούν μέσα από το ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ συγκροτείται και «πρωινός καφές», δηλαδή μία ομάδα συντονισμού από στελέχη όλων των πλευρών που συμμετέχουν στην ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη που θα διαχειρίζεται την καθημερινή παρουσία και παρέμβαση στις τρέχουσες εξελίξεις.
Γιάννης Καμπουράκης

By