Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σημίτης: Η Ελλάδα παραμένει εν δυνάμει «Ιφιγένεια» της Ευρωζώνης

Χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε., τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός

simitis2

«Το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε μια πορεία μετάβασης και θα πρέπει να επαναξεταστούν οι δομές της Ε.Ε.» αναφέρει σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως «το σχήμα, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες».

Σημειώνει ότι η αφετηρία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι «η Eυρωζώνη είναι μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση χωρών-μελών με διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Όταν ιδρύθηκε, δεν υπήρχε σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης που θα αντιμετώπιζε τις ανισότητες μεταξύ του ανεπτυγμένου πυρήνα και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της περιφέρειας».

Για την Ελλάδα αναφέρει πως «το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει ούριος άνεμος στην Eυρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος».

Και καταλήγει: «Το ζητούμενο είναι να καταστεί η Ένωση δύναμη προόδου για τους λαούς της και όχι μηχανισμός διαχείρισης των υστερήσεών τους. Για να γίνει αυτό, η Ένωση θα πρέπει να εμβαθύνει την ενοποίησή της στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο της ενοποίησης στη βάση των σημερινών συνθηκών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Όχι λιγότερη Ευρώπη».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By