Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες από λύση του Κυπριακού»

Oι τρεις οικονομολόγοι θέτουν ως έτος εφαρμογής της λύσης το 2016 και αναλύουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας συνολικά και κατά τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια

Cyprus_eu800

Σε αισιόδοξα συμπεράσματα καταλήγουν τρεις οικονομολόγοι για τα οικονομικά οφέλη, που θα έχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από τη λύση του Κυπριακού. Οι Φιόνα Μάλεν, Αλέξανδρος Αποστολίδης και Μουσταφά Μπεσίμ, σε μελέτη τους για λογαριασμό της PRIO Cyprus Centre, υποστηρίζουν ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποφέρει σε βάθος 20 χρόνων περί τα 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα και περίπου 20 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου.

Το σενάριο που εξέτασαν, αφορούσε λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με όσα συμφώνησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου στην κοινή διακήρυξη.

Στην υπόθεσή τους, οι τρεις οικονομολόγοι θέτουν ως έτος εφαρμογής της λύσης το 2016 και αναλύουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας συνολικά και κατά τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σ” αυτά τα 20 χρόνια θα είναι 2,8%.

By