Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σικάγο: 131 συλλήψεις σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο σχολείων

Photograph: James Fassinger for the Guardian
Photograph: James Fassinger for the Guardian

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μαζική διαμαρτυρία συνελήφθησαν χθες στο Σικάγο, αφού χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του μεγαλύτερου προτεινόμενου σχεδίου για κλείσιμο σχολείων στην πρόσφατη ιστορία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Δυνατά σχολεία, δυνατές γειτονιές» και «Προστατέψτε τα παιδιά μας», φωνάζοντας παράλληλα το σύνθημα «Σώστε τα σχολεία», ζητώντας την παραίτηση του δημάρχου. Μάλιστα, 100 περίπου από αυτούς έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο, μέχρι να τους σταματήσει η αστυνομία.

«Σηματοδοτούμε την αρχή μιας μεγάλης και αποφασιστικής κινητοποίησης που θα χρησιμοποιήσει την τακτική της πολιτικής ανυπακοής με σκοπό να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά» δήλωσε η Jesse Sharkey, αντιπρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών του Σικάγου, η οποία συνελήφθη έξω από το δημαρχείο. Η πρόεδρος του Σωματείου των Καθηγητών του Σικάγο, Κάρεν Λιούις αποκάλεσε άδικο το κλείσιμο των σχολείων και απείλησε με μηνύσεις, ενώ σε ομιλία της πριν την πορεία διαμαρτυρίας παρακίνησε τους συγκεντρωμένους να μην τα παρατήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε το σχέδιο για κλείσιμο 54 δημόσιων σχολείων, γεγονός που επηρεάζει περισσότερους από 30.000 μαθητές, κυρίως σε περιοχές μειονοτήτων και χαμηλού εισοδήματος.

Το Συμβούλιο για την Εκπαίδευση του Σικάγο ισχυρίζεται ότι  θα εξοικονομηθούν σχεδόν 560 εκατ. δολλάρια σε διάρκεια 10 ετών και 43 εκατ. το χρόνο από λειτουργικά έξοδα και παρά τις αντιδράσεις  αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή στα τέλη Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 100 σχολεία του Σικάγο έχουν κλείσει από το 2001, οι μαθητές των οποίων προέρχονταν κατά 87% από περιοχές μειονοτήτων και χαμηλού εισοδήματος.

(Πηγή: Guardian)[space size=»30″]

By