Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας συνταράσσει τη γερμανική κυβέρνηση

Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την αντικατάσταση του υπουργού που παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου

merkel700

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προγραμμάτισε τη διεξαγωγή έκτακτων συνομιλιών για να αμβλυνθούν οι εντάσεις γύρω από έρευνα για παιδική πορνογραφία σε βάρος σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην παραίτηση κορυφαίου υπουργού.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, ματαιώθηκε και αντικαταστάθηκε από συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγό της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Γεωργίας και μέλος της CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ παραιτήθηκε την Παρασκευή έπειτα από αποκαλύψεις ότι ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της κ. Μέρκελ είχε διοχετεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες για έρευνα σχετική με παιδική πορνογραφία, η οποία αφορούσε τον βουλευτή του SPD Σεμπάστιαν Εντάτι.

Ο κ. Φρίντριχ – ο οποίος αντικαταστάθηκε ως υπουργός Γεωργίας από έτερο μέλος της CSU, τον Κρίστιαν Σμιτ – είχε διοχετεύσει την πληροφορία στον αρχηγό του SPD Ζ. Γκάμπριελ τον Οκτώβριο, ενώ η κ. Μέρκελ βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό κόμμα του κ. Γκάμπριελ.
Ο χριστιανοκοινωνιστής πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι πρόθεσή του ήταν να εξασφαλίσει ότι ο κ. Εντάτι δεν θα αναλάμβανε κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση της κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το SPD δέχεται τώρα πίεση να αποδείξει ότι κράτησε μυστική την πληροφορία ώστε να μην φτάσει στον κ. Εντάτι – γεγονός το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνα που συνεχιζόταν.
Ο αρχηγός της σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Όπερμαν, ο οποίος γνώριζε επίσης την πληροφορία, είναι το τελευταίο μέλος του SPD που δέχεται πυρά σε σχέση με το σκάνδαλο, καθώς μέλη του συνασπισμού τον κατηγορούν για εσφαλμένο χειρισμό της κατάστασης.

Ο κ. Ζεεχόφερ απέρριψε σχόλια ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το συνασπισμό της κ. Μέρκελ που δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες. «Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εταίρους του συνασπισμού, όχι ζήτημα διάλυσης του συνασπισμού», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ο κ. Εντάτι υποστηρίζει πως το πορνογραφικό υλικό που βρήκε την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στο σπίτι και στα γραφεία του είναι νόμιμο. Το υλικό λέγεται πως περιλαμβάνει σεξουαλικές εικόνες αγοριών προεφηβικής ηλικίας.

By