Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σκαρφάλωσε» στο 8% το δεκαετές ομόλογο

Παραμένει μη βιώσιμη η τιμή του

omologa

Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα με το δεκαετές να παραμένει ακόμη στο 8%, που αποτελεί μη βιώσιμη τιμή.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται πάνω από 10 μονάδες βάσης την Δευτέρα στο 8,21%, διευρύνοντας την ψαλίδα σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού bund στις 737 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα ελληνικά και ισπανικά ομόλογα δέχονται σήμερα πιέσεις στην αγορά κρατικών τίτλων της ευρωζώνης, με τις υπόλοιπες αποδόσεις να κινούνται πτωτικά μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να διευρύνει τον ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα κοντά στα ιστορικά χαμηλά του παραμένει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 0,84%.

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας όπου αποδόθηκε η πρόσφατη εκτίναξη των ελληνικών αποδόσεων, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, γεγονός που αντανακλάται στην ευαισθησία των ελληνικών τίτλων σε κάθε εξέλιξη που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα αυτή.

Σύμφωνα με αναλυτές η σημερινή, νέα άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αποδίδεται κυρίως στις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε πως είναι απίθανη η «καθαρή έξοδος» για την Ελλάδα.

«H Ελλάδα είναι “εξαιρετικά απίθανο“ να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης χωρίς κάποιας μορφής βοήθεια που θα ορίζει νέους στόχους για τη χώρα«, φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα πρέπει να διερευνήσουμε τι άλλες επιλογές υπάρχουν. Όποια επιλογή και να υιοθετηθεί, θα είναι μια σχέση σύμβασης ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές«, είπε, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της αγοράς δικαιολογεί για την Ελλάδα μια δομημένη, σχέση σύμβασης.

By