Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκηνές πολέμου στην Τουρκία

Δεκάδες τραυματίες και άσκηση ωμής βίας

tourkiaΤον γύρο του κόσμου κάνουν σκηνές πολέμου απο την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ, αποκαλύπτοντας δεκάδες τραυματίες και άσκηση ωμής βίας.

Όπως μεταδίδει η Hurryiet, Τούρκος υπουργός προειδοποιεί πως όποιος βρίσκεται στην πλατεία θα αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στα διεθνή ΜΜΕ, που αναμεταδίδουν συγκλονισμένα την αστυνομική βία στους διαδηλωτές.

Το κυνηγητό ανάμεσα σε αστυνομία και διαμαρτυρόμενους συνεχίστηκε όλο το βράδυ και στους δρόμους γύρω από την Ταξίμ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες, όπου οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους.

Με χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί και έριξαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ ορισμένοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς στα γύρω ξενοδοχεία.

Μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ, ενώ και στην πρωτεύουσα Άγκυρα χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) προανήγγειλε γενική απεργία για τη Δευτέρα.

Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση της αστυνομίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε υπό τη μορφή τελεσιγράφου την αποχώρηση του κόσμου από το πάρκο έως την Κυριακή.

Πριν το τελεσίγραφο Ερντογάν, οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, αγνοώντας την προηγούμενη έκκληση Ερντογάν να αποχωρήσουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την ανάπλαση του πάρκου μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί σε σχέση με τις εναντίον της ανάπλασης προσφυγές.

Οι διαδηλωτές έχουν δώσει νέο ραντεβού στην πλατεία Ταξίμ για σήμερα στις 16.00.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By