Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σκηνικό έντασης στην Ραμάτι του Ιράκ

Μεγάλη η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μάλικι

Battle_of_Ramadi

Για 3η ημέρα συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης. Τέσσερα αστυνομικά τμήματα της περιοχής αυτής πυρπολήθηκαν και ένα από αυτά φλέγεται ακόμη. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά και σε δύο οχήματα του στρατού.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με αφορμή τη διάλυση του καταυλισμού Σουνιτών διαδηλωτών από Ιρακινούς αστυνομικούς, που είχε στηθεί εδώ και ένα χρόνο στην πόλη Ραμάντι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές διακρίσεων που επιβάλει σε βάρος τους η σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μάλικι. Ο καταυλισμός είχε στηθεί κατά μήκος οδικού άξονα που συνδέει την πόλη της επαρχίας Ανμπάρ ανατολικά με τη Βαγδάτη και δυτικά με την Ιορδανία και υποτίθεται πως δόθηκε στην κυκλοφορία χτες το απόγευμα.

Η κυβέρνηση του (σιίτη) πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μάλικι διευρύνοντας τις διχαστικές τακτικές του διαίρει και βασίλευε, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας στο Ιράκ, όχι μόνο δε βάζει «νερό στο κρασί» της, αλλά εντείνει ακόμη περισσότερο τα σκληρά μέτρα, χρησιμοποιώντας την πυγμή των όπλων, στοχεύοντας σε άγραν ψήφων ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Απρίλη.

Κατά την έφοδο των αστυνομικών δεν έλειψαν και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 30. Μερικές ώρες μετά 44 βουλευτές (σουνίτες οι περισσότεροι)παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, ζητώντας «την απόσυρση του στρατού» και την «απελευθέρωση του (σουνίτη) βουλευτή Αχμεντ αλ Αλουάνι», που συνελήφθη το Σάββατο στο σπίτι του στη Βαγδάτη από στρατιώτες με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της υποκίνησης βίας κατά σιιτών. Η σύλληψη του βουλευτή βάφτηκε με αίμα καθώς οι στρατιώτες σκότωσαν τον αδελφό του Αλ Αλουάνι και άλλα πέντε άτομα της προσωπικής του φρουράς.

Χθες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αποσυρθεί από τις πόλεις της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ραμάντι, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Η αποχώρηση του στρατού ήταν ένα από τα αιτήματα των 44 βουλευτών που παραιτήθηκαν.  Κάνοντας άλλη μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους κατοίκους της επαρχίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τους παράσχει βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Τον Απρίλη, παρόμοια επιχείρηση εναντίον καταυλισμού Σουνιτών διαδηλωτών στη βόρεια περιοχή Χαουίτζα είχε προκαλέσει συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και κύμα εκδικητικών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By