Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Σκοτάδι την αυγή» βλέπει ο Guardian στην Ελλάδα

«Σκοτάδι την αυγή» βλέπει ο Guardian στην Ελλάδα στο editorial του, ενώ σε νεότερο άρθρο αναφέρεται στην απειλή μαζικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και τα σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης. 

xrysi avgi sygkentrwsi

«Σκοτάδι την αυγή» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian, που σημειώνει ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν το πρώτο θύμα οπαδών της Χρυσής Αυγής, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία του Πακιστανού Σεχζάντ Λουκμάν τον Ιανουάριο.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η δολοφονία του 34χρονου καλλιτέχνη είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βγει από την αδράνεια και να ερευνήσει τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία, κάτι που χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη αλλά καθυστερημένη κίνηση, ενώ επισημαίνει ότι οι έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το πιο ακραίο και βίο ακροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα σε υπόγεια δράση.

Ο Guardian αναφέρεται στη μείωση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Φύσσα και τις διαδηλώσεις εκτιμώντας ότι αντανακλούν το φόβο πως η βία πια δε θα στρέφεται μόνο κατά μεταναστών, αλλά και κατά Ελλήνων . Σημειώνει μάλιστα ότι οι διασυνδέσεις Χρυσής Αυγής και Αστυνομίας έχουν βαθιές ρίζες και συνδέει το θέμα με την κατάσταση της οικονομίας.

Η βρετανική εφημερίδα σκωπτικά αναφέρει ότι η κυβέρνηση απλά παρακαλά τους Έλληνες να εξακολουθήσουν να έχουν ελπίδα και αναρωτιέται «ελπίδα για τι;», καθώς επισημαίνει ότι όσο περνά ο χρόνος η οικονομία οδηγείται όλο και περισσότερο σε κατάρρευση.

«Μέχρι να πάψει η αδιαφορία των πιστωτριών χωρών της βόρειας Ευρώπης για τις κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες των πράξεών τους, θα είναι πολύ αργά. Η επόμενη κρίση ίσως είναι εντελώς διαφορετικής τάξης», σχολιάζει το άρθρο. 

Ο Guardian αναφέρεται και στην έρευνα της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Demos για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το πιο διεφθαρμένο κράτος από τα 28 της ΕΕ και εκφράζει ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Εξάλλου σε νεότερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην απειλή μαζικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας ότι αυτές θα προκαλούσαν ένα κύμα επαναληπτικών εκλογών οι οποίες θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By