Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκόπια: Στις κάλπες οι πολίτες για τις προεδρικές εκλογές

Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει πάνω από το 50 % των ψήφων ώστε να εκλεγεί για μια πενταετή θητεία θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 27 Απριλίου

skopia-president

Οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μια σαφή πολιτική δοκιμασία για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα ( VMRO – DPMNE), μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές της 27ης Απριλίου.

Τέσσερις υποψήφιοι , συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ του VMRO – DPMNE , συναγωνίζονται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα που έχει πάντως συμβολική ισχύ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο 53χρονος Ιβάνοφ, προηγείται με το 30 % στην πρόθεση ψήφου ακολουθούμενος από τον Στέβο Πενταρόβσκι τον υποψήφιο της Αριστερής Αντιπολίτευσης ( SDSM ) που λαμβάνει το 16,2 %. Ο σύμμαχος του κυβερνώντος συνασπισμού , το κύριο κόμμα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ το κόμμα DUI έχει δικό του προεδρικό υποψήφιο .

Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει πάνω από το 50 % των ψήφων ώστε να εκλεγεί για μια πενταετή θητεία θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 27 Απριλίου ταυτόχρονα με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι προεδρικές εκλογές επισκιάζονται σαφώς από τη σοβαρή οικονομική κατάσταση σε αυτή τη βαλκανική χώρα των δυο εκατομμυρίων κατοίκων όπου η ανεργία είναι πάνω από το 28 %. Η οικονομία της ΠΓΔΜ σημείωσε πτώση 0,4 % το 2012, αλλά το ΑΕΠ ανέκαμψε στο 3,1% το 2013 , χάρη στην οικοδομική βιομηχανία και τις εξαγωγές. Οι οικονομικές αρχές αναμένουν μια νέα αύξηση στο 3 % το 2014.

By