Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σλοβακία: Συντριπτική νίκη του Αντρέι Κίσκα στις προεδρικές εκλογές

O 51χρονος Κίσκα έλαβε το 59,38% των ψήφων ενώ ο 46χρονος Φίκο, πρωθυπουργός το 2006-2010 και από το 2012, έλαβε μόνο το 40,61% των ψήφων

fiko-slovakia

Ο Αντρέι Κίσκα, ένας εκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και νεοεισελθών στη σλοβακική πολιτική σκηνή, κέρδισε χθες, Σάββατο, τις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο το σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο, η ήττα του οποίου δημιουργεί ερωτήματα για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.

«Αυτές οι προεδρικές εκλογές ήταν δημοψήφισμα για τον Φίκο και την κυβέρνησή του. Έχασε ξεκάθαρα», διαπιστώνει ο αναλυτής Γκριγκόρι Μεσέζνικοφ απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους από την κυβέρνηση, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από μέλη του κόμματος Smer-SD και έχει την υποστήριξη 83 από τους 150 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο σώμα.

Κεντρώος και φιλοευρωπαίος, ο 51χρονος Κίσκα έλαβε το 59,38% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί από την Εκλογική Επιτροπή. Το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 50,46%.

Ο 46χρονος Φίκο, πρωθυπουργός το 2006-2010 και από το 2012, έλαβε μόνο το 40,61% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για τον αρχηγό του κόμματος Smer-SD, μεγάλο νικητή των βουλευτικών εκλογών πριν από δύο χρόνια.

Η νίκη στις προεδρικές εκλογές θα έδινε στον Φίκο και το κόμμα του τον πλήρη έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας δύο χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Καλημέρα Σλοβακία, καληνύχτα Ρόμπερτ Φίκο», είναι σήμερα ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της μεγάλης εφημερίδας «Sme», παραδοσιακά επικριτικής έναντι του πρωθυπουργού, τον οποίο οι επικριτές του χαρακτηρίζουν μερικές φορές λαϊκιστή και δημαγωγό.

Η εκλογή του Κίσκα στο ύπατο κρατικό αξίωμα, το οποίο έχει μάλλον τιμητικό χαρακτήρα στη Σλοβακία, ακολουθεί στην κατεύθυνση και άλλων χωρών της Ευρώπης, όπου «η παραδοσιακή πολιτική των μεγάλων κομμάτων σκοντάφτει ολοένα και περισσότερο σε αντιπολιτικές προσωπικότητες και κινήματα», επισημαίνει η «Sme».

Σύμφωνα με το σχολιαστή Νταγκ Ντάνις, ο νέος πρόεδρος είναι ένας «άνθρωπος χωρίς πολιτικές απόψεις και χωρίς ηγετική ικανότητα», αλλά είναι ένας «ιδεώδης μπαλαντέρ για όλους αυτούς που απεχθάνονται την παραδοσιακή πολιτική, συνεπώς και αυτή του Φίκο».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έρχεται σε κατάφωρη αντίφαση με τις προβλέψεις των αναλυτών στην Μπρατισλάβα, οι οποίοι περίμεναν μια μονομαχία στήθος με στήθος.

Μέχρι στιγμής ο Φίκο δεν έχει αποκαλύψει τίποτε για τις προθέσεις του. «Θα δώσω στον εαυτό μου μερικές ημέρες για να αναλύσω την κατάσταση», δήλωσε αφού συνεχάρη τον Κίσκα για την εκλογή του στην προεδρία.

«Ακόμη και σε περίπτωση ήττας, ο Ρόμπερτ Φίκο θα συνεχίσει στη θέση του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα συνεχίσουν το έργο τους», είχε τονίσει χθες, Σάββατο, το βράδυ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Πάβολ Πάσκα, μέλος του Smer-SD.

«Οι αυταρχικοί πολιτικοί όπως αυτός ουδέποτε παραιτούνται με τη θέλησή τους», παρατηρεί ο Μεσέζνικοφ.

Σύμφωνα με τη «Sme», «όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Φίκο θα παραμείνει στη θέση του. Εξασθενημένος, κλονισμένος, αλλά εξακολουθώντας να έχει μια σταθερή υποστήριξη».

Εντούτοις, σύμφωνα με τον αναλυτή Πάβολ Χάουλικ, ο Ρόμπερτ Φίκο «μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί, αν του ασκηθεί μεγάλη πίεση».

Ο Τύπος της Μπρατισλάβα διερωτάται για τις μελλοντικές ενέργειες του Κίσκα, ο οποίος γοήτευσε τους ψηφοφόρους με την εικόνα του ευεργέτη, σε βάρος του οποίου δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία για διαφθορά.

Πρώτος πρόεδρος χωρίς κομμουνιστικό παρελθόν μετά την ανεξαρτησία της Σλοβακίας το 1993, ο Κίσκα είναι «υπέρ της δημοκρατίας, της οικονομίας της αγοράς και ενός φιλοδυτικού προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα με τον Μεσέζνικοφ.

Εντούτοις «δεν είναι σαφές αν ο νέος πρόεδρος είναι συντηρητικός ή φιλελεύθερος, αν είναι μάλλον δεξιός ή αριστερός, αν εκτιμά περισσότερο την αλληλεγγύη ή την ατομική ευθύνη και την ατομική πρωτοβουλία», προειδοποιεί η οικονομική εφημερίδα «Χοσποντάρσκι Νόβινι».

«Ίσως και ο ίδιος να μην έχει σαφή άποψη», προσθέτει με μια δόση ειρωνείας η εφημερίδα.

Η ορκωμοσία του νέου αρχηγού του κράτους θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, όταν εκπνεύσει η δεύτερη θητεία του αριστερού προέδρου Ιβάν Γκασπάροβιτς.

By