Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σλοβενία: Κίνδυνος για πρόωρες εκλογές

Οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την πρωθυπουργία της Μπράτουσεκ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με ένα κόμμα του οποίου ηγείται ο Γιάνκοβιτς

slovenia_alenka mpratousek

Η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ έχασε την ηγεσία του κεντροαριστερού κόμματός της «Θετική Σλοβενία» (PS) μετά από έντονη κομματική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της, σε μια πολιτική εξέλιξη που είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνησή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το κόμμα επέλεξε τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς στη θέση του νέου ηγέτη του PS, ανακοίνωσε το κόμμα μέσω Twitter.

Όμως και οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την πρωθυπουργία της Μπράτουσεκ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με ένα κόμμα του οποίου ηγείται ο Γιάνκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και η υπόθεσή του είναι υπό έρευνα, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

«Δεν μπορώ πλέον να είμαι πρωθυπουργός, αν δεν έχω την υποστήριξη από το δικό μου κόμμα» είπε η Αλένκα Μπράτουσεκ, ενώπιον του συνεδρίου και πριν από την ψηφοφορία.

Η Σλοβενία, υπό την πρωθυπουργία της Μπράτουσεκ, πέτυχε να αποφύγει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης τον περασμένο Δεκέμβριο με την άντληση 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από ίδια κεφάλαια για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της.

By