Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σνούντεν: Η NSA παρακολουθούσε τη διάσκεψη για το κλίμα του 2009

Υποκλοπές των αξιωματούχων που συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν

climate600_040214
Με νέες αποκαλύψεις επανήλθε ο καταζητούμενος Αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, σχετικά με τις υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, το 2009, εις βάρος ξένων αντιπροσωπειών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε η Huffington Post και η εφημερίδα Information της Δανίας, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικά μηνύματα ξένων αξιωματούχων σε σχέση με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία έληξε με μια αδύναμη, μη δεσμευτική συμφωνία για διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και χωρίς δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Την πρώτη μέρα της διάσκεψης, μάλιστα, η ιστοσελίδα της NSA είχε αναρτήσει έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν: «Αναλυτές εδώ στην NSA, καθώς και οι εταίροι μας του Δεύτερου Μέρους -Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία- θα συνεχίσουν να παρέχουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μοναδικές, έγκαιρες και πολύτιμες πληροφορίες για τις προετοιμασίες και τους στόχους βασικών χωρών ενόψει της διάσκεψης, όπως και τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους κρατών σχετικά με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τις διαπραγματευτικές τους στρατηγικές». Οι συντάκτες του κειμένου, το οποίο ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, επέμεναν ότι δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια των αμερικανών αξιωματούχων, όπως φαίνεται όμως, η NSA είχε εξασφαλίσει το έγγραφο πριν καν αρχίσει η διάσκεψη.

Σύμφωνα με την Information, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην NSA είχαν στα χέρια τους το προσχέδιο συμφωνίας των Δανών, το οποίο προσαρμοζόταν για μήνες ενόψει της διάσκεψης. Το κείμενο πρότεινε ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προέβλεπε δεσμευτικές και συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών από τις πλούσιες χώρες.

«Απλώς παρακολουθούσαν χαλαροί»

Μιλώντας στην Information, μέλη της δανέζικης διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισαν «περιέργως καλά πληροφορημένες» τόσο την αμερικανική όσο και την κινεζική αντιπροσωπεία για το τι συνέβαινε σε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες. «Απλώς παρακολουθούσαν χαλαροί, ακριβώς όπως πιστεύαμε ότι θα έκαναν εάν γνώριζαν για το κείμενό μας», είπε αξιωματούχος.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά από τον Guardian, ο τότε υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας Εντ Μίλιμπαντ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρκέστηκε να απαντήσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν ξένες πληροφορίες του ίδιου τύπου με αυτές που συλλέγουν όλες οι άλλες χώρες».

 

By