Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σνόουντεν: Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος

«Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους»

snowden1

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών στις οποίες προβαίνει η υπηρεσία αυτή, δήλωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «εκπαιδεύτηκε για κατάσκοπος» κι ότι έχει εργαστεί ως μυστικός πράκτορας σε χώρες του εξωτερικού για λογαριασμό αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξής του που παραχώρησε από τη Μόσχα στην εκπομπή «NBC Nightly News» και προβλήθηκαν χθες Τρίτη, ο Σνόουντεν απέρριψε τα σχόλια επικριτών του ότι ήταν αναλυτής κατωτέρου επιπέδου. «Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους», είπε ο Σνόουντεν στον παρουσιαστή της εκπομπής Μπράιαν Ουίλιαμς.

«Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος κατά κάποιο τρόπο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, δηλαδή με την έννοια ότι εργαζόμουν ως μυστικός πράκτορας και ζούσα σε χώρες του εξωτερικού, προσποιούμενος ότι κάνω μία δουλειά που δεν έκανα και χρησιμοποιώντας ένα όνομα που δεν ήταν το πραγματικό μου», είπε ο Σνόουντεν.

Ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως «τεχνικό ειδήμονα» και είπε: «Δεν συνεργάζομαι με ανθρώπους, δεν στρατολογώ πράκτορες. Αυτό που κάνω είναι να θέτω σε λειτουργία συστήματα για τις ΗΠΑ. Και το έχω κάνει αυτό σε όλα τα επίπεδα, από το χαμηλότερο μέχρι την κορυφή».

Ο Σνόουντεν είπε ότι εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας στο εξωτερικό τόσο για την CIA όσο και για την NSA και δίδαξε στην Ακαδημία Αντικατασκοπίας «όπου επινόησα πηγές και μεθόδους για την ασφάλεια των πληροφοριών και των ανθρώπων στα πιο εχθρικά και επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Επομένως, όταν οι επικριτές μου υποστηρίζουν ότι είμαι ένας διαχειριστής συστημάτων κατωτέρου επιπέδου, ότι δεν ξέρω τι λέω, θα έλεγα ότι είναι κάπως παραπλανητικό», πρόσθεσε ο Σνόουντεν. Ολόκληρη η συνέντευξή του θα προβληθεί από το NBC απόψε το βράδυ.

Ο Σνόουντεν διέφυγε στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια μετέβη στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο. Θεωρείται ότι έχει αποσπάσει 1,7 εκατομμύρια έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή. Οι διαρροές των εγγράφων αποκάλυψαν την ύπαρξη μαζικών προγραμμάτων της NSA για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και χρήση του Ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, για μη εγκεκριμένη γνωστοποίηση πληροφοριών για την εθνική άμυνα και για εσκεμμένη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα πρόσωπα.

By