Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σορτάροντας τη χωριάτικη σαλάτα

Η ασόβαρη πλευρά των αγορών γιατί ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα μόνο σοβαρός δεν είναι

Γράφει η Αγριόγατα των Αγορών

agriogata

Ένας άνθρωπος του city ψάχνει στην Ελλάδα την τέλεια ελληνική σαλάτα. Μιλώντας με όρους long, short, buy και sell αν  η χωριάτικη ήταν παράγωγο θα σορταρε. Αν ήταν commodity θα είχε ήδη κρασάρει. Το μόνο premium είναι η φέτα. Φέτα με ζεστό, ξεροψημένο ψωμί για να κάνουμε και λίγο  χετζάρισμα.

Η ιστορία δεν είναι ψεύτικη. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου μία ελληνική σαλάτα πωλείται έναντι 7-10 ευρώ (στη Μύκονο ξεπερνά τα 15 ευρώ), ένας ‘Ελληνας που ζει χρόνια στο Λονδίνο δεν μπορεί να φάει μία ντοματοσαλάτα σε ταβέρνα, όπως εμείς τη τρώμε στα σπίτια μας. Δηλαδή, με λάδι αρκετό, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ρίγανη, φέτα, ελιές…

ellinikisalataΣημειώνω εδώ ότι ολόκληρο κιλό γνήσιας παρμεζάνας φερμένη από την Ιταλία κοστίζει λιγότερο από 14 ευρώ! Και εδώ ένα πιάτο με μαρούλι (!), ντομάτα πεταμένη άτσαλα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και λάδι ποιότητας καντήλι κοστίζει παραπάνω…..

Θυμίζουμε ότι είναι  ένα από το παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που θέλουμε να γνωρίσουμε στους τουρίστες αλλά τη σερβίρουμε με λάδι για να ανάβουμε τα καντήλια. Ειδικά το τελευταίο είναι απαράδεκτο αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη ελαιόδεντρα!

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το στοίχημα ενός Έλληνα μόνιμο κάτοικο του City να βρουν μαζί με την παρέα τους την ταβέρνα που θα σερβίρει μία απλή-όχι γκουρμέ- ελληνική, χωριάτικη σαλάτα, με ελαιόλαδο και όχι καλαμποκέλαιο, η οποία δεν πωλείται έναντι 15 ευρώ όπως στο εστιατόριο του Hilton!

Τελικά… πόνταραν στη σπιτική, της μαμάς και πούλησαν όλες τις θέσεις σε χωριάτική….

Ο τουρίστας στην Ελλάδα κάνει πολύ υπομονή με τις υπηρεσίες σε αυτήν την όμορφη, ακριβή,  χρεοκοπημένη χώρα….

Για την ιστορία

Η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818, προφανώς πριν από τότε δεν υπήρχε καθόλου χωριάτικη σαλάτα. Υπάρχουν, μάλιστα, αναφορές ότι κατά πάσα πιθανότητα η χωριάτικη προέκυψε μετά από την ελληνική επανάσταση.

Λέγεται, πάντως, ότι το 1909, ένας οικονομικός μετανάστης στην Αμερική άρχισε να βάζει κάποια από αυτά υλικά μέσα σε ένα πιάτο όλα μαζί και να τα ανακατεύει.

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae) στην οποία ανήκουν επίσης η πατάτα, o καπνός, οι μελιτζάνες και οι καυτερές πιπεριές.

Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού.  Στην Ευρώπη την έφερε τον 16ο αιώνα (1544) ο Χριστόφορος Κολόμβος. Η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα σχεδόν 3 αιώνες αργότερα, το 1818, μαζί με την πατάτα και ξεκίνησε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1925.

ΥΓ 1 Κατεβάστε τιμές, αρχίστε να πουλάτε ποιότητα. Πάνε όλοι σε άλλη παραλία

ΥΓ 2 Αν ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τότε τη βλέπετε με μάτι φτερού

ΥΓ 2 Δεν είναι για τη σαλάτα, είναι για την νοοτροπία του «Ό,τι να ‘ναι» 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By