Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σοσιαλδημοκρατική σύσκεψη κορυφής στο Παρίσι

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που θα λάβει τις αποφάσεις για τις μελλοντικές κατευθύνσεις και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ευρώπης

200olant

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα υποδεχθεί αύριο στο Παρίσι τους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία «άτυπη συνάντηση» που θα είναι αφιερωμένη στις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στη συνάντηση που θα αρχίσει πριν από το μεσημέρι θα συμμετέχουν οι Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία), Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο), Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), Ματέο Ρέντσι (Ιταλία), Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), Ρόμπερτ Φίτσο (Δημοκρατία της Σλοβακίας), Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Δημοκρατία της Τσεχίας).

Παρόντες θα είναι επίσης ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD , ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Η συνάντηση έχει ως αντικείμενο «την προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα λάβει τις αποφάσεις για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της Ευρώπης και για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ευρώπης», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο δίκτυο RMC/BFM TV.

«Οι επτά αυτές χώρες επέλεξαν να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις. Έχουμε να κάνουμε προτάσεις για τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης, δηλαδή για να δοθεί περισσότερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή μετάβαση, την απλοποίηση των διαδικασιών», είπε ο Γάλλος υπουργός .

«Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι , ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν πει στην ουσία το ίδιο πράγμα: πρέπει η Ευρώπη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις…στη συνέχεια στην απασχόληση των νέων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο France Inter.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ; «Οχι», απάντησε ο γάλλος πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του ελλείμματος και του χρέους…αλλά αυτό σημαίνει ότι ως προς τα δομικά ελλείμματα, πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε ό,τι αφορά την οργάνωση του προϋπολογισμού και τις μελλοντικές επενδύσεις».

«Κατά συνέπεια, ναι, πρέπει να υπάρχει ευελιξία», κατέληξε δηλώνοντας ικανοποιημένος που οι Ματέο Ρέντσι και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησαν αυτή τη θέση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μονάδα Airbus της Τουλούζης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το κόστος λήψης μεταρρυθμιστικών μέτρων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που βαρύνονται με μεγάλα ελλέιμματα. Ωστόσο την Τετάρτη, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ υπερασπίσθηκε τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, επαναφέροντας στην τάξη τον αντικαγκελάριο.

«Τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται, αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των συνθηκών μας, πρέπει να γίνει μέσω του διαλόγου με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ», είπε ο Μανουέλ Βαλς, φροντίζοντας ωστόσο να τονίσει ότι αυτό πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να δοθεί σήμερα προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να καταλήξουν και στο όνομα του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επαναδιατύπωσε και χθες την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την Τρίτη ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιουνκέρ.

By