Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σοφία Βούλτεψη για τη ΔΕΗ: Δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε την έγκριση των συνδικαλιστών»

voultepsi-neadimokratia

Φρένο στις διαρροές περί ενδοκυβερνητικών τριγμών εξαιτίας της προωθούμενης πώλησης του 30% της ΔΕΗ επιχείρησε να βάλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία μιλώντας  σήμερα στο ΣΚΑΙ δήλωσε κατηγορηματικά «δεν υπάρχει κανένα θέμα εντός κυβέρνησης».

Η κ. Βούλτεψη τόνισε πως «ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» δεν συνιστά μνημονιακή δέσμευση, αλλά υποχρέωση της χώρας έναντι στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν μονοπωλιακές πρακτικές», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών δήλωσε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κάνει σχέδια για τη ΔΕΗ χωρίς να είναι «υποχρεωμένη να τα υποβάλλει προς έγκριση στους συνδικαλιστές».

Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει πως μετά τις επαφές των κυβερνητικών εταίρων δόθηκαν «εγγυήσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζόμενων» και πρόσθεσε πως«διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων», χωρίς να γίνουν απολύσεις.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να «απαντήσουν» στα σχέδια της κυβέρνησης με επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα κατατεθεί στη βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τη σχετική απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

By