Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σούλτς: Χάνεται μια ολόκληρη γενιά για τις τράπεζες

eur
The Council of the European Union
The Council of the European Union

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί το τίμημα αυτής της διαδικασίας να είναι μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ, είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά του» λέει ο Σουλτς, προειδοποιώντας πως εάν κάτι τέτοιο συμβεί η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» είπε. «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία τους λέει «δεν έχουμε θέση για εσάς»» προσθέτει, λέγοντας πως «δημιουργούμε μία χαμένη γενιά».

Σύμφωνα με το Reuters, σε σχετική ερώτηση για το τι θεωρεί ο ίδιος λύση απάντησε ότι μέρος της είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας ώστε τα χρήματα να διατίθενται άμεσα εκεί που πρέπει.

Ως παράδειγμα ανέφερε μία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Κανονικά, είπε, θα λαμβανόταν μία απόφαση στις Βρυξέλλες, τα κεφάλαια θα κινητοποιούνταν κάπου αλλού, θα σχεδιαζόταν ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα χρήματα θα εκταμιεύονταν στην ελληνική κυβέρνηση, μετά σε διάφορα υπουργεία και θα καταλήξουν σε τοπικές αρχές για να επενδυθούν.

«Μέχρι τότε, θα είμαστε αρκετά γηραιότεροι» είπε, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτικότερη παρά ποτέ την άμεση σύνδεση κοινοτικών οργάνων και περιφερειακών αρχών.

Αντιθέτως, τα ποσοστά της ανεργίας σε χώρες όπως η Ελλάδα «είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή, η οποία εάν καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες, αυτές θα εκραγούν». «Κάτι τέτοιο είναι απειλή για την ΕΕ συνολικά» τόνισε.

Όμως, ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, με περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανέργους σε όλη την ΕΕ, μεταξύ των οποίων μία σε κάθε δύο νέους στην Ελλάδα, την Ισπανία και τμήματα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες και εκρήξεις βίας σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.

«Είμαστε πρωταθλητές κόσμου σε περικοπές, αλλά έχουμε μειονεκτούμε … όταν πρόκειται για την τόνωση της ανάπτυξης» δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής.

(Πηγή: Reuters)[space size=»30″]

By