Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σπάει στα τρία η ΔΕΗ

Το  2015 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η «μικρή ΔΕΗ» και το 2016 θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη μητρική εταιρεία

dehΣε τρία κομμάτια θα διαιρεθεί η ΔΕΗ και μετά θα ιδιωτικοποιηθεί, σύμφωνα με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα πουληθεί το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο αποκρατικοποίησης, το  2015 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η «μικρή ΔΕΗ» και το 2016 θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη μητρική εταιρεία. Το Δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές του, που αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας.

Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Το Δημόσιο αναμένεται να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη. Στόχος είναι έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας το 2015.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By