Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στέλεχος ΕΚΤ: «Αυστηρή και δίκαιη η διαδικασία των stress tests»

«Από τις 4 Νοεμβρίου, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή»

nui ekt

Η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νούι κάνει λόγο για μια νέα σελίδα στην ιστορία του τραπεζικού τομέα μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των stress test.

Σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή», η κυρία Νούι χαρακτηρίζει «δρακόντεια» τα stress test ως δρακόντεια δοκιμασία στις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης. Αυτό ακριβώς αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ως επόπτες, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και να ανταπεξέλθουμε με συνέπεια στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Από μεθαύριο, 4 Νοεμβρίου, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή», σημειώνει η κ. Nουί.

Αυτή την πρόοδο «αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του νέου μηχανισμού, σχολιάζοντας το stress test, υπογραμμίζει με έμφαση: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αξιολόγηση ήταν αυστηρή, δίκαιη και εξονυχιστική για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες».

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ: «Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη συνολική αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Η ίδια δήλωσε πως στην Ελλάδα «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία οδήγησε σε σημαντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και επηρέασε αρνητικά τους ισολογισμούς των τραπεζών. Πιστεύω ότι η ανασυγκρότηση του τομέα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να αντέξουν στη σφοδρότητα της κρίσης».

By