Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στέλνουν το ελληνικό χρηματιστήριο στο «άρθρο 99»

Αφορμή ο λεγόμενος «φόρος υπεραξίας»

Του Αντώνη Τάντουλου

xrimatistirioΤην ώρα που το «επικοινωνιακό τμήμα» του υπουργείου Οικονομικών διαδίδει πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει μπροστά την δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, ένα άλλο τμήμα του ΥΠΟΙΚ αυτό που ασχολείται με τη δομή του φορολογικού νομοσχεδίου κάνει ότι είναι δυνατόν για να οδηγήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο «άρθρο 99» ελλείψει επενδυτών. 

Το σχόλιο γίνεται με αφορμή το λεγόμενο «φόρο υπεραξίας» στο ΧΑ, δηλαδή τη φορολόγηση των κερδών που θα αποκομίζει ο επενδυτής. Το πώς τώρα θα γίνεται αυτό είναι μια άλλη ιστορία που προκαλεί ήδη γέλια στην αγορά, μια και πέρα από το τρόπο που δρομολογείται, απαιτεί νέα εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα και software που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.

Τι κι αν ο ΣΜΕΧΑ που συμμετείχε στην διαβούλευση τους έδωσε ολόκληρη έκθεση για το τι ισχύει στην Ευρώπη και πως με μια και μόνο αύξηση του φόρου συναλλαγών που βρίσκεται σε ισχύ το κράτος θα αποκομίζει αυξημένα έσοδα και δεν θα χρειάζεται να μπλέκει σε πολύπλοκους και αμφιβόλου αποτελέσματος υπολογισμούς.

Βέβαια το Υπουργείο υιοθέτησε την πρόταση των Χρηματιστών και θα αυξήσει τον φόρο συναλλαγών, αλλά θα θέσει σε ισχύ και τον φόρο υπεραξίας. Αφήνοντας έτσι άφωνους τους εκπροσώπους της αγοράς…

Τώρα ποιος ξένος αλλά και Έλληνας επενδυτής θα παραμείνει σε μια τέτοια αγέρα είναι ρητορικό ερώτημα για άσους τουλάχιστον γνωρίζουν κάτι παραπάνω από οικονομία… 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By