Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στήριξη ΕΚΤ στις πιέσεις των αγορών

  Σιωπηρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Την στήριξη που ζητούσε η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των αγορών που καταβαράθρωσαν το χρηματιστήριο, εκτίναξαν σε απαγορευτικά ύψη το κόστος δανεισμού και ουσιαστικά απέκλεισαν εκ νέου τη χώρα από οποιαδήποτε πρόσβαση σε γραμμές ρευστότητας εκτός του δανειακού της προγράμματος πρόσφερε τελικώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δραματική πίεση των αγορών στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα κρατικά ομόλογα, κινητοποίησε τελικώς την ΕΚΤ, η οποία, σε συνεννόηση με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και προκειμένου να αποφύγει ένα νέο γύρο ισχυρών ευρω-κραδασμών με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα, αποφάσισε, κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, να προχωρήσει σε μία σιωπηρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών.

Επί της ουσίας η ΕΚΤ προσφέρει επιπλέον ρευστότητα ύψους 12 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας τα υφιστάμενα εχέγγυα εκ μέρους των τραπεζών, απλά μειώνοντας στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που ήδη χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Η «αλλαγή» αυτή, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα που είχαν μέχρι και στο ξεκίνημα της εβδομάδας, προτού οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων κατακερματιστούν το τελευταίο διήμερο.

ΕΚΤ

Η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με μία έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής τους ικανότητας έναντι της ΕΚΤ και δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ παρά μόνον σε μια τέτοια συγκυρία όπως η σημερινή, με την αγορά της χώρας μας να “βομβαρδίζεται” από τους ξένους και τα διεθνή επενδυτικά λόμπι να προβληματίζονται φανερά για το κατά πόσον η πίεση στην ελληνική οικονομία μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο κρίσης στην Ευρωζώνη.

Πάντως η χείρα βοηθείας της ΕΚΤ προφανώς και δεν έρχεται χωρίς ανταλλάγματα. Έμπειροι αναλυτές σημείωναν πως η στήριξη από πλευράς Ντράγκι «δεν μπορεί παρά να συνδέεται με κάποιου είδους δέσμευση και αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενός προγράμματος στήριξης και ελέγχου της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου φαίνεται πως κινήθηκε η όποια διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης, μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΕΚΤ δηλαδή, τις τελευταίες ώρες, αφού ήδη από το πρωί το πρακτορείο Reuters είχε προαναγγείλει την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το σχεδιασμό της για άμεση έξοδο από τα προγράμματα στήριξης!

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναζητούν εναλλακτικές στον τρόπο αποδέσμευσης από το μνημόνιο, μετά το ισχυρό μήνυμα των αγορών που “δείχνουν” ότι δεν πείθονται πως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της. Και συμπλήρωνε πως σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο σχεδιασμός ο οποίος προετοιμάζεται θα επικεντρωθεί σε βοήθεια από την ευρωπαϊκή πλευρά με τη χρήση αποθέματος, που δυνητικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί. Οι ίδιες πηγές αρνούνται ότι το “απόθεμα” αυτό συνάδει με την προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM. Σημειώνουν ότι πρόκειται για μία καινούργια διαπραγμάτευση που ακόμα δεν έχει μορφοποιηθεί.

Αυτό το “απόθεμα” τελικώς ίσως “κρυβόταν” στην έξτρα χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αφού, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ του Reuters, «η διαδικασία «συνεννοήσεων» μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης για την βελτίωση της χρηματοδότησης με την ανατίμηση των αποδεκτών ομολόγων, δεν έχει τελειώσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test στις 26 Οκτωβρίου, επισπεύσθηκε όμως αργά το απόγευμα της Τετάρτης μετά από συνομιλίες με την κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, ως μια υποστηρικτική κίνηση δεδομένων των πιέσεων τις τελευταίες δύο ημέρες»

By