Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στήριξη Κωνσταντινόπουλου στις ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις

Μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης μειώνονται σημαντικά οι τιμές στους Ευρωκώδικες για τα κατασκευαστικά έργα

konstantinopoulosC

 

Ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης των Ελληνικών Κατασκευαστικών επιχειρήσεων και μηχανικών, έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, στηρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος , o οποίος  ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας για μείωση των τιμών πώλησης των Ευρωκωδίκων, εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Τυποποίησης στις 14 Οκτωβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία αλλά και με στόχο τη διευκόλυνση και ενίσχυση των μηχανικών να αποκτήσουν ένα σημαντικό εργαλείο στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, μετά από συνεννόηση του υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Ταγαρά και με τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ Άγγελο Τόλκα, αποφασίστηκε η πώληση των Ευρωκωδίκων, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά αυτά πρότυπα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Κατόπιν αυτών, το σύνολο των Ευρωκωδίκων στην Ελληνική γλώσσα και τα Εθνικά Προσαρτήματα αυτών, σε πρώτη φάση από 14 Οκτωβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, θα πωλούνται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, η οποία μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της που ανερχόταν σε 5.112 ευρώ και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα, διαμορφώνεται ως εξής :

•390 ευρώ για φυσικά πρόσωπα

•890 ευρώ για νομικά πρόσωπα (τρείς θέσεις εργασίας)

Επιπλέον, με κόστος συνδρομής για το 2015:

•50 ευρώ για φυσικά πρόσωπα

•110 ευρώ για νομικά πρόσωπα (τρείς θέσεις εργασίας)

Οι Ευρωκώδικες αποτελούν σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων που παρέχουν ένα κοινό για όλη την ΕΕ σύνολο μεθόδων για τον υπολογισμό της μηχανικής αντοχής των κατασκευαστικών έργων και των στοιχείων τους, τα οποία καλύπτονται από την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ. Στόχο έχουν την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου, εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, για τον δομικό και γεωτεχνικό σχεδιασμό Κτιρίων και Τεχνικών Έργων και ήδη έχουν υιοθετηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αφορούν Ευρωπαϊκά Πρότυπα (EN) για το σχεδιασμό των κατασκευών που αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN). Στην χώρα μας οι ευρωκώδικες σήμερα (προ μείωσης των τιμών) κοστίζουν 6.000 ευρώ.

By