Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στήριξη με δόσεις

Μπορεί δηλαδή οι δανειστές να έδωσαν την στήριξη που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση εν όψει και των Ευρωεκλογών, αλλά δεν άφησαν κανένα περιθώριο χαλάρωσης

stournaras_scheuble600

Αισιοδοξία με το σταγονόμετρο και απαιτήσεις με το τσουβάλι ήταν η στάση που κράτησαν και χθες οι Ευρωπαίοι εταίροι απέναντι στην Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό άτυπο Eurogroup της Αθήνας συνέχισαν την προσφιλή σε αυτούς τακτική του μαστιγίου και του καρότου, ανακοινώνοντας από τη μία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την εξέταση του.

Έδωσαν το «πράσινο φως» φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δις ευρώ, «κόβοντας» την όμως σε υποδόσεις, τις οποίες μάλιστα συνδέουν με την υλοποίηση 12 προαπαιτούμενων δράσεων, που θα ορίσει τις επόμενες ημέρες η Κομισιόν.

Μίλησαν για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, λύνοντας έτσι τα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εκταμιεύσει και αυτό με τη σειρά του τις δύο δόσεις των 1,72 δις ευρώ η κάθε μία, άφησαν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο δάνειο μετά το 2015.

Συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, χτύπησαν όμως παράλληλα το «καμπανάκι του κινδύνου» αναφορικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από εδώ και στο εξής.

Μπορεί δηλαδή οι δανειστές να έδωσαν την στήριξη που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση εν όψει και των Ευρωεκλογών, αλλά δεν άφησαν κανένα περιθώριο χαλάρωσης βγάζοντας από το καπέλο μια ακόμα έκπληξη υπό την μορφή νέων προαπαιτούμενων.

Με λίγα λόγια, η χθεσινή ανακοίνωση δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης 8,3δις ευρώ, έκλεισε τον κύκλο των μακρών διαπραγματεύσεων οι οποίες κράτησαν επτά μήνες, αλλά άνοιξαν ένα νέο κύκλο πιέσεων ο οποίος θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον επόμενο Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή και των τελευταίων έξι προαπαιτούμενων.

Αυτός ο νέος κύκλος πιέσεων, που ξεκίνησε για την Αθήνα, αποδεικνύει ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Απλά ανεστάλησαν μετά από κοινή συμφωνία Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, αφήνοντας αρκετά από τα φλέγοντα ζητήματα να συζητηθούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Με την αντίστροφη μέτρηση να τελειώνει και τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, οι δύο πλευρές κατάλαβαν ότι δεν γίνεται να συνεχίσουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις δυναμιτίζοντας το προεκλογικό κλίμα.

Η κυβέρνηση επιδίωξε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να κερδίσει μια εκεχειρία και να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων ότι θα στείλουν από το Eurogroup της Αθήνας ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας, ώστε πάνω σε αυτό να οικοδομήσει το επόμενο διάστημα το προεκλογικό της αφήγημα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχει πάψει να υπάρχει, ακόμα αν και οι ίδιοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα, προχωρά ταχύτερα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Άλλωστε η δήλωση του κ. Όλι Ρεν αναφορικά με την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, η οποία θα αρχίσει το καλοκαίρι, αντικατοπτρίζει το κλίμα που υπάρχει, καθώς όπως είπε «ελπίζω ότι θα είναι μια πολύ φυσιολογική συζήτηση που θα κλείσει κανονικά. Δεν θέλω να φτάσουμε τα Χριστούγεννα να είμαστε στην Αθήνα».

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By