Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στίγκλιτς: Πρόωρη η αισιοδοξία για την Ευρώπη

Ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιεί ότι δεν διορθώνεται η ζημιά που είχε συμβεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη

stiglits622_240114

Πρόωρη χαρακτηρίζει την αισιοδοξία που εκφράζεται τελευταία στην Ευρώπη ο οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασταθής.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Στίγκλιτς αναφέρει ότι είναι σωστό να χαιρετίζεται η έξοδος από την ύφεση και από την συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά όπως λέει, η πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά μία εκατοστιαία μονάδα το 2014, δεν συνιστά «ούτε επιτυχία, ούτε νίκη» και επιπλέον η ζημιά που είχε συμβεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν διορθώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στο ότι αυτή η μετάβαση από μια αρνητική σε μια θετική ανάπτυξη οδηγεί σε απραξία.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, πριν από δέκα χρόνια, όταν αναφερόταν πως η Ευρώπη έχει ανάπτυξη 1% αυτό χαρακτηριζόταν «τρομακτικό», αλλά σήμερα θεωρείται «νίκη», κάτι που προφανώς σημαίνει πως τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που πλέον ακόμα και το παραμικρό εκτιμάται αμέσως θετικά.

Ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, διευκρινίζει, είναι η αύξηση της ζήτησης. Η έλλειψη ζήτησης, συνεχίζει, είναι το υπεράνω όλων πρόβλημα στο οποίο έρχονται να προστεθούν επιπλέον διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρώπη, όπως είναι η ανάγκη ύπαρξης μιας τραπεζικής ένωσης, διότι δεν νοείται νομισματική ένωση χωρίς τραπεζική ένωση.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα βήματα στην κατεύθυνση αυτή γίνονται πάρα πολύ αργά και ενώ συμβαίνει αυτό θα εξακολουθεί να αποσύρεται χρήμα από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες και να τοποθετείται στις σταθερότερες χώρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By