Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σταθάκης: Αδιανόητη μια μονομερής απόφαση για έξοδο από το ευρώ

«Δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί η αποχώρηση από το κοινό νόμισμα» τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

grexit600_301213

Αδιανόητη χαρακτήρισε μια μονομερή απόφαση για έξοδο από το ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση με θέμα «Ευρώ ή Δραχμή» που οργάνωσε, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο, η επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση. Στην ίδια εκδήλωση τις απόψεις εξέφρασαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο Αλ. Αλαβάνος.

Ο. κ. Σταθάκης , συμπλήρωσε ότι «η μόνη συζητήσιμη περίπτωση θα ήταν αυτή της συντεταγμένης εξόδου, η οποία θα είχε κάποια πλεονεκτήματα αλλά θα προκαλούσε ένα πολύ μεγάλο αρχικό σοκ».

Ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η κρίση είναι κρίση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι νομίσματος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση υποδηλώνει την κρίση των θεσμών της Ε.Ε, και της αδυναμίας τους να διαχειριστούν την κρίση.

Όπως είπε η πρωτόγνωρη αρχιτεκτονική δομή του ευρώ (χωρίς προϋπολογισμό) προκαλεί την αδυναμία ανακατανομής πόρων, ενώ και ο ρόλος της ΕΚΤ είναι περιορισμένος.

«Οι κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας ήταν πολλές και πρέπει να διορθωθούν, αλλά το μνημόνιο και δεν θεράπευσε αυτές τις κακοδαιμονίες και οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας» είπε.

Τέλος σε ερώτημα σχετικά με το αν η απειλή για έξοδο αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί, ο κ. Σταθάκης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι όταν θεωρείς, ότι είναι καταστροφικό». Ήταν όπλο στην αρχή της κρίσης, αλλά, τότε, ήταν όπλο και των αντιπάλων σου, κατέληξε.

Ο πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε, ότι ιστορικά οι αλλαγές νομίσματος σχετίζονταν πάντα ή με την αναξιοπιστία κάποιων νομισμάτων ή προκαλούνταν λόγω της πίεσης από τη σύνδεσή τους με κάποιο άλλο νόμισμα.

«Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που συζητάμε για την αλλαγή ενός σταθερού αξιόπιστου νομίσματος» είπε και υποστήριξε πως η συζήτηση αυτή σε κάποιον βαθμό γίνεται γιατί το ευρώ είναι ένα εργαλείο (και ένας μηχανισμός) ευρύτερο μιας νομισματικής ρύθμισης, και συνεπώς μια αλλαγή έχει να κάνει και με την έξοδο από έναν ευρύτερο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό χώρο (Ευρωζώνη, Ε.Ε.).

Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε, ότι η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα βασίζεται στη φύση των μνημονιακών πολιτικών, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «άλλο οι πολιτικές του μνημονίου και άλλο η πολιτική του ευρώ».

«Θα ήταν τραγικό λάθος η απόρριψη των πολιτικών του μνημονίου να ταυτιστεί με απόρριψη του πλαισίου του ευρώ» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», Αλέκος Αλαβάνος τόνισε πως είναι παράλογο η Ελλάδα να προσπαθεί να βγει από την ύφεση με ένα «σκληρό» νόμισμα, ίσως το σκληρότερο στον κόσμο, όπως επεσήμανε.

Ανέφερε δε ότι «δεν μας αρέσει ο όρος δραχμή γιατί δείχνει επιστροφή, και δεν θέλουμε επιστροφή».

Όσον αφορά στη συζήτηση περί ανάπτυξης, σχολίασε ότι ακόμα και αν ξεκινήσει να δουλεύει μια ανάπτυξη, αυτή θα είναι προς όφελος των εισαγωγών.

Τέλος ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, ότι για το «Σχέδιο Β» το εθνικό νόμισμα δεν συνιστά «κλείσιμο στο καβούκι», καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, που μπορεί, όμως, να παίξει τον ρόλο του καταλύτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By