Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η ΕΚΤ μπλοφάρει;

Το «όχι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις κυπριακές τράπεζες θα ακουστεί πιο δυνατά από αυτό της Κύπρου.

EUROPEAN UNION
EUROPEAN UNION

Το κυπριακό κοινοβούλιο απάντησε ένα ιστορικό «όχι» στους δανειστές της χώρας, οι οποίοι επέβαλλαν τον όρο «κούρεμα καταθέσεων» προκειμένου να τη χρηματοδοτήσουν. Ποια είναι η επόμενη ημέρα, όμως, για τις τράπεζές της; Και πως η «μαμά» Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει;

Αμέσως μετά την απόφαση της ψηφοφορίας στην Κύπρο, η ΕΚΤ, εξέδωσε μία αινιγματική ανακοίνωση. Φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή της να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα του νησιού, αλλά με κανόνες, οι οποίοι, όπως εμμέσως τονίζει, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. «Η ΕΚΤ ενημερώθηκε για την απόφαση της κυπριακής Βουλής και είναι σε επαφή με τους εταίρους της τρόικας. Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα, εντός των υφιστάμενων κανονισμών».  Αυτή είναι η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Το θολό τοπίο για την Κύπρο θα υπάρχει για ημέρες ακόμα, το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες σίγουρα αβέβαιο. Αυτό που ισχύει, ωστόσο, είναι ότι η ευρωτράπεζα έχει κανόνες. Απαγορεύεται να χρηματοδοτεί τράπεζες που δεν είναι φερέγγυες και… αν είναι αυτός ο κανόνας, στον οποίο αναφέρεται η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της, τότε παγώνει η παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες….

Ωστόσο, το κυπριακό κοινοβούλιο ποντάρει στο γεγονός ότι κεντρική τράπεζα μπλοφάρει, όταν προειδοποιεί ότι θα αποσύρει την επείγουσα βοήθεια ρευστότητας για τις τράπεζες της χώρας, που αυτό σημαίνει την κατάρρευσή τους. Και αυτό είναι αλήθεια. Η ΕΚΤ το έχει ξανακάνει. Είχε αρχικά απειλήσει ότι θα βγάλει εκτός ELA (το πρόγραμμα ρευστότητας) τις κυπριακές τράπεζες, στις 21 Ιανουαρίου. Ωστόσο, υποχώρησε γιατί πίστευε θα επιτευχθεί η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, το οποίο θα ανακεφαλοποίουσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, από το τότε, είχε τονίσει ότι θα αναθεωρήσει την απόφασή της μετά από δύο μήνες, προθεσμία που λήγει την Πέμπτη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, πάνω από την τρέχουσα πρόταση διάσωσης, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jörg Asmussen κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν θα καθιστούσε αδύνατο για την ΕΚΤ να παράσχει μια περαιτέρω επέκταση του ELA.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για την ανάκληση του ELA είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, και χρειάζεται τα δύο τρίτα των μελών να ψηφίσουν υπέρ. “Ετσι, το κυπριακό κοινοβούλιο μπορεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι αρκετά μέλη θα θέλουν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κίνηση να αποσυρθεί το ELA, καθώς, αν και η Κύπρος είναι μικρή, το κλίμα που θα δημιουργηθεί από το «πάγωμα» της ρευστότητας και οι επιπτώσεις στο ευρωσύστημα θα είναι μεγάλες… όσο μεγάλο ήταν και το «όχι» της Κύπρου στο Eurogroup….

 

By