Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σταθεροποίηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη «βλέπει» ο Νοβότνι

«Τα κράτη – μέλη δεν πρέπει να κινούνται αποκλειστικά για το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο κ. Νοβότνι

iStock_000017700718XSmall-resize-380x300

Για σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας στις περισσότερες εθνικές οικονομίες των κρατών – μελών της Ε.Ε. – με την εξαίρεση της Κύπρου, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι μακροοικονομικές προσαρμογές – έκανε λόγο ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Σε ομιλία του στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στη Βιέννη, ο κ. Νοβότνι επεσήμανε ότι οι δείκτες του οικονομικού κλίματος υποδηλώνουν μια ήπια ανάπτυξη μέσα στα επόμενα τρίμηνα αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, ωστόσο προειδοποίησε κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, καθώς η ετερογένεια της οικονομικής εξέλιξης στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Όπως τόνισε, έχει αλλάξει η διεθνής αντιμετώπιση της Ευρώπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι και κατά την πρόσφατη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ευρώπη δεν βρέθηκε πλέον ως αντικείμενο ανησυχίας στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο κ. Νοβότνι επεσήμανε ότι για να υποστηριχθούν οι θετικές τάσεις θα πρέπει να ξεπεραστεί η διάσπαση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και ζήτησε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή προοπτική, για παράδειγμα, με τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εποπτεία τραπεζών όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους συμμετέχοντες να μην κινούνται σε καμία περίπτωση μόνον από εθνικά συμφέροντα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By