Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σταϊκούρας: Επιβάλλεται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της αμυντικής βιομηχανίας

Αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση για ένα βιώσιμο μέλλον

staikourasbouliΜονόδρομο για το παρόν όσο και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και των εργαζομένων αποτελεί η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η πραγματικότητα επιβάλλει την άμεση, επαρκή και βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και όχι το κρύψιμο τους κάτω από το χαλί και την παραπομπή στο μέλλον».

Κατά την συζήτηση της ερώτησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία για τα οικονομικά της αμυντικής βιομηχανίας, που αφορούν στην ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ. Ειδικότερα:

Τα ΕΑΣ παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. «Ήδη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των περίπου 87 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2010- 2013, προς τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε 332 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία.

Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 23 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών 91% τα τελευταία χρόνια, ίδια κεφάλαια 77 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις 23 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των 81,5 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία.

Για την ΕΑΒ, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 27 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια 277 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων 249 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλα 35 εκατ. ευρώ, την τελευταία διετία.

Από την πλευρά του ο Β. Οικονόμου επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι τόσο ζοφερή όσο ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει αύριο στον εισαγγελέα τις διοικήσεις που οδήγησαν τις εταιρίες σε αυτή την κατάσταση. «Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η αποσπασματική αντιμετώπιση», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε ότι προχωρά άμεσα η διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε αφενός να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από την καθίζηση ένας ευαίσθητος τομέας για την εθνική άμυνα και την ελληνική οικονομία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By