Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: Νόμιμη η σύνταξη που λάμβανε η Έλενα Ακρίτα

staikouras bouli proupologismos

Aπάντηση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών σε ερώτηση του Χρήστου Παππά

pappas xristosΚαθ’ όλα νόμιμη ήταν η σύνταξη που λάμβανε μετά το θάνατο του Λουκή Ακρίτα μέχρι και το 2010 η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η Έλενα Ακρίτα ήταν συνταξιούχος με τον Ν. 4470/1965 και ότι η σύνταξη απονεμήθηκε στην ίδια όπως και στη μητέρα της από την επομένη του θανάτου του Λουκή Ακρίτα. Η σύνταξη που τους απονεμήθηκε ορίστηκε αρχικά στο μισό της εκάστοτε καταβαλλόμενης βουλευτικής αποζημίωσης και, στη συνέχεια με το ΝΔ99/1974, ίση προς την εκάστοτε σύνταξη βουλευτού με δεκαπενταετή θητεία.

Σύμφωνα με τον Ν. 4470/1965, η σύνταξη κατά το μισό ανήκει στη χήρα του Λουκή Ακρίτα και κατά το μισό στην ορφανή. Με τον ίδιο νόμο είχε προβλεφθεί ότι, στην περίπτωση απώλειας του δικαιώματος σύνταξης της μίας από τις δικαιούχους, το μερίδιο αυτής προσαυξάνει το μερίδιο της άλλης, ενώ, στην περίπτωση γάμου της ορφανής, το μερίδιο της σύνταξής της περιορίζεται στο ένα τέταρτο της εκάστοτε βουλευτικής αποζημίωσης.

«Από τα προεκτεθέντα συνάγεται πως ακόμα και υπό καθεστώς γάμου η Έλενα Ακρίτα δεν χάνει το δικαίωμά της στην προσωπική αυτή σύνταξη, αλλά το μερίδιό της περιορίζεται από το ένα δεύτερο της σύνταξης στο ένα τέταρτο», επισημαίνει ο Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι οι προσωπικές συντάξεις δεν ακολουθούν αναγκαστικά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, αλλά όσα ορίζονται στον νόμο που χορήγησε την εκάστοτε προσωπική σύνταξη.

Διευκρινίζει πάντως, ότι η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί από το 2010 λόγω του νόμου που εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By