Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: Στα 2,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο του έτους

Statement of Christos Staikouras / Δηλώσεις Χρήστος ΣταικούραςΣτα 2,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι 325 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013» και «επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος».

Εκτιμά, δε, ότι το πλεόνασμα «εάν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων» θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χ. Σταϊκούρα, « το πρώτο επτάμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό και ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 325 εκατ. ευρώ.

Και χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ –που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα– το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων μειώνονται, καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By