Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σταϊκούρας: Στο β” εξάμηνο του 2014 η έξοδος στις αγορές

staikouras bouli proupologismos

«Έχουμε δει ότι η διστακτικότητα δεν είναι σύμμαχος στις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Deputy Finance Minister Christos Staikouras  / Παρουσίαση απο τον Χ. Σταικούρα

Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις για την πορεία του δημοσίου χρέους, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Global Capital Forum “Greece: A solid investment destination”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοικτό.

«Ρεαλιστικές λύσεις και εφαρμόσιμες τεχνικές υπάρχουν. Πρέπει να υιοθετηθούν, με καθαρό τρόπο, το συντομότερο δυνατό. Το πρόσφατο παρελθόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέδειξε ότι η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα δεν ήταν “σύμμαχοι” των λύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση εργάζεται «μεθοδικά και συστηματικά» ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Χρ. Σταϊκούρας: Αρκετά ψηλότερο από τις προβλέψεις το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, επιτυγχάνει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές και τις μεταγενέστερες προβλέψεις, το οποίο οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών. Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά υψηλότερα από το 2012», τόνισε επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, τη χρονιά που πέρασε, πετύχαμε τη σταθεροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας και των δημόσιων οικονομικών της και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για λήξη της παρατεταμένης ύφεσης κατά το τρέχον έτος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τεράστιων, των πρωτόγνωρων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κάνοντας εκτενή αναφορά σε επιμέρους θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας.

By