Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σταϊκούρας: Υψηλή η φορολογία, μεγάλη η φοροδιαφυγή

Ο Χρ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και η φοροδιαφυγή είναι υψηλή

Statement of Christos Staikouras / Δηλώσεις Χρήστος Σταικούρας

 

Υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, καταλήγοντας ωστόσο, στο συμπέρασμα που κατέληξε και ο Γ. Στουρνάρας ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας φοροδιαφεύγει.

Αναλύοντας τους φορολογικούς συντελεστές ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ε.Ε., ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην Ε.Ε. κυμαίνεται στο 39,3%.

Σε ότι αφορά στον «ανώτερο συντελεστή φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε: «αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται και η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By