Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σταϊνμάγερ: Απέχουμε από μια λύση στην Ουκρανία

Πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας

oukrania-simaia-ntonetsk

«Απέχουμε πολύ από το τέλος της σύρραξης στην Ουκρανία» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Βερολίνο λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας.

Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία μια απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη.

«Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή. . . η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ακόμη περισσότερο, σε μια απευθείας αναμέτρηση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Η συνάντηση του Σταϊνμάγερ με τους Σεργκέι Λαβρόφ, Πάβλο Κλίμκιν και Λοράν Φαμπιούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 19:30, στόχο έχει να «επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της κήρυξης μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συμπλήρωσε πως απαιτείται μια μακροπρόθεσμη λύση, αν και παραδέχθηκε ότι: «Απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση. Οι ειδήσεις σήμερα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της σύρραξης. Κόσμος ακόμη πεθαίνει. Δεν έχουμε εκεχειρία».

Πάντως, ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για να επιτραπεί σε μια ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος. «Θα δούμε απόψε εάν τα τελευταία εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν», διευκρίνισε.

«Θα ήταν καλό εάν αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια μπορούσε να φθάσει εκεί που τη χρειάζονται, στο Λουγκάνσκ, στο Ντονέτσκ και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο Σταϊνμάγερ.

By