Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα άκρα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία – με αγωνία τόσο από τα έδρανα της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης αναμένουν το αποτέλεσμα 

vouli622_414Μετ΄ εμποδίων συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου, ενώ μετά τα μεσάνυκτα αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της κρίσιμης, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ψηφοφορίας.

Μετά από μήνες, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σφοδρή και σε αυτό συνετέλεσαν οι δύο προτάσεις μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, μία κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και μία κατά του προεδρείου της Βουλής.

Η πρώτη απορρίφθηκε και η δεύτερη θα συζητηθεί τη Δευτέρα, ενώ το γεγονός ότι η πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε την Παρασκευή – ώστε να είναι εντός κοινοβουλευτικού ελέγχου και η πλειοψηφία να είναι υποχρεωμένη να την αποδεκτή – αλλά σήμερα, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτική εντυπώσεων με στόχο την ακραία πόλωση και όχι την ουσία.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 (διαρθρωτικές αλλαγές, «εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και το άρθρο 2 (τραπεζικός τομέας) και επανήλθε στα έδρανα μετά από δίωρη αποχή από τη συζήτηση.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού πέτυχε έναν άθλο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του, εφόσον ούτε με τη γίδα στην πλάτη τον έπιασαν, ούτε δημόσιο χρήμα καταχράστηκε, ούτε η μητέρα του έπαιρνε επίδομα ανηλίκου από την πρόνοια, όπως είπε σε μία προσπάθεια να εκνευρίσει την αξιωματική αντιπολίτευση παραπέμποντας στην υπόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να χάνει. Είχε επενδύσει στο σενάριο της καταστροφής και τώρα που ανατρέπονται τα σχέδιά του, έχει χαθεί» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο σημείωσε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «περιλαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση». Κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διανομή κοινωνικού μερίσματος 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε και τις δύο προτάσεις μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι νομοθετεί με ξένες εντολές, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος, για παραπλανητικά διλήμματα που ο ελληνικός λαός δε μπορεί ξα κατανοήσει μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ. Τόσο οι ΑΝΕΛΛ, όσο το ΚΚΕ αλλά και η Χρυσή Αυγή υπερψήφισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνώντας με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «υποστηρίζει ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας», ενώ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης  διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ότι ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες και επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών.

«Ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο με εξαιρετική περηφάνια διότι περιέχει όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίζεται, εντός μνημονίου…