Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα… άρματα κατά της τρόικας ο Μπαλτάκος, με ύμνους για Σαμαρά

Ο… αντιμνημονιακός Μπαλτάκος βάλλει κατά τρόικας και τονίζει τη διάθεση αντίστασης του Σαμαρά

fosphotos.com
fosphotos.com

Στα… άρματα κατά της τρόικας και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μνημόνιο και η τρόικα είναι «μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας» και ότι: «Ο Σαμαράς κυβερνά με επιτυχία στην πιο δύσκολη κρίση μετά την επανάσταση του 1821», δίνοντας ακόμη πιο ξεκάθαρα το στίγμα της… ηρωικής αντίστασης στους δανειστές.

«Η τρόικα και το Μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας και όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε ειδικότερα ο κ.Μπαλτάκος. « Όλα γίνονται για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Χωρίς αυτό, είμαστε σβησμένοι από το χάρτη. Με αυτό πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και έχουμε επιλογές. Χωρίς το πλεόνασμα, δεν έχουμε καμία επιλογή. Είμαστε αιχμάλωτοι», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δείχνει η κατάσταση ότι πηγαίνουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, και με βάση τις δυνατότητες που έχει δείξει ο Σαμαράς μέχρι τώρα – μην ξεχνάμε ότι διοικεί τη χώρα επί ενάμιση χρόνο με 29% και έχει επιτύχει πράγματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τα διανοήθηκαν, όχι απλά δεν τα πέτυχαν, με 44% – νομίζω ότι όλα είναι εφικτά.»

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης άφησε μάλιστα αιχμές κατά του κυβερνητικού εταίρου, λέγοντας: «Την τρόικα εμείς τη φέραμε. Δεν ήρθε μόνη της. Εμείς τη φέραμε, με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές δεκαετιών». Πρόσθεσε πάντως ότι: «Δεν είναι θέμα ευθύνης τώρα, εάν φταίει η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ πιο πολύ. Το σίγουρο είναι ότι εμείς τη φέραμε και εμείς θα την αναγκάσουμε να φύγει, πετυχαίνοντας τους στόχους μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.»

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση μπορεί να πει «όχι» στην τρόικα, ο κ.Μπαλτάκος απάντησε: «Το αν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα, το λέει το υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία, όχι η τρόικα. Δεν τους πέφτει λόγος και δεν ξέρουν. Εμείς ξέρουμε. Από εκεί και πέρα, ο βαθμός αντίστασης στην τρόικα και στις πιέσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιστάσεις του πρωθυπουργού του ίδιου. Ο πρωθυπουργός, όταν κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την επανάσταση του 1821 – γιατί δεν νομίζω να υπήρξε δυσχερέστερη πρωθυπουργία από του Σαμαρά τώρα – δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν ότι δεν θα το καταφέρει, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι έχει τα χέρια του λυμένα. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος.»

Παραδέχθηκε ότι πιθανολογείται πως η ρύθμιση χρέους θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές και ότι η Αθήνα περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Για το ενδεχόμενο εκλογών σημείωσε: «Σαν ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά στόχευση κυβερνητική δεν υπάρχει» και πρόσθεσε:  «Δεν είναι κανείς ανόητος να πάει να κάνει εκλογές μέσα σε τέτοια κρίση. Δεν βολεύει ούτε τη χώρα ούτε αυτόν που κάνει τις εκλογές. Και αν η τρόικα επιμείνει σ’ αυτό, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς

Ο κ.Μπαλτάκος ανέφερε ότι το αντιρατσιστικό θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και δεν θα έχει ως βάση το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά το νόμο του 1979. «Η Ελλάδα έχει από τότε αντιρατσιστικό νόμο, με τη διαφορά ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε, διότι δεν υπήρχαν ρατσιστικά φαινόμενα», είπε και υποστήριξε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι εκείνη που δημιούργησε το ρατσισμό στην Ελλάδα, όχι κάτι άλλο.» Σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα έχει ως στόχο να περιορίσει το ρατσισμό, «αλλά δεν μπορεί να θίγει πυλώνες του κράτους, όπως είναι η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Όποιος θέλει μέσω ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου να θίξει τομείς και φορείς που δεν σχετίζονται με αυτό, είναι λογικό να μας βρει αντίθετους.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By