Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στα γκισέ της εφορίας κάθε μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Τι αναφέρει η απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων

Eforia

Συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών, κάθε μήνα, θα πρέπει να υποβάλουν από τον Μάιο ηλεκτρονικά, περισσότεροι από 1 εκατ. επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Μάλιστα, η απόφαση η οποία εγγυάται νέα ταλαιπωρία για τους επαγγελματίες, προέβλεπε αρχικά ότι η μηνιαία υποβολή αρχίζει από τον Απρίλιο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε, μέσω twitter, ότι θα εφαρμοστεί από τον Μάιο. Τότε οι υπόχρεοι θα υποβάλουν στοιχεία για τα τιμολόγια Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα, από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας).

Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α., υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας -μέσω διαδικτύου-, στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι στο φόρο, οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ αυτό, εφόσον στα πρόσωπα αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν, έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών, με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις μεταγενέστερες παραδόσεις των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας.

Στις καταστάσεις καταχωρούνται:

• Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή.
• Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
• Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.
• Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την συναλλαγή.
• Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές).
Στην κατάσταση πελατών καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατ” ελάχιστο εγγραφή, κατά περίπτωση:
• Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που υπέχει θέση τιμολογίου, πλην πιστωτικών, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν στο εσωτερικό της χώρας ΑΦΜ.
• Τα πιστωτικά τιμολόγια
• Καταχωρούνται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου:
• Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, με μια εγγραφή ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. (Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής).
• Τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, με μια εγγραφή.
• Στην κατάσταση προμηθευτών καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατ” ελάχιστο εγγραφή αναλόγως παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών.
• Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, ληφθέντα παραστατικά, που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.λπ.), στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη ή που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής.

By