Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα δικαστήρια από το ΥΠΟΙΚ για τον μειωμένο ΦΑΠ

Νέο μέτωπο με ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να πληρώσουν μειωμένο ΦΑΠ ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών

akinita610_181213

Πριν καλά-καλά καταλάβει τι πρέπει να πράξει με τους ενστόλους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, το υπουργείο καλεί τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις στις ΔΟΥ ή να καταφύγουν στα δικαστήρια (!) για να απαιτήσουν τις μειώσεις φόρου ή τις απαλλαγές που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως δίνει ξανά εντολή στις εφορίες, να μην αναζητούν να επιβάλουν επιπρόσθετο φόρο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ή κτισμάτων με πολεοδομικές υπερβάσεις και ημιϋπαίθριους, για τα χρόνια πριν την τακτοποίησή τους.

Λόγω της σύγχυσης που έχει προκληθεί την τελευταία τριετία από την πολυνομία των διατάξεων για τους φόρους ακινήτων και επειδή κάθε ΔΟΥ έκανε «τα δικά της», το υπουργείο εξέδωσε νέες οδηγίες με τις οποίες αποσαφηνίζει ότι εφόσον πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν ή νομιμοποιήθηκαν με τους σχετικούς νόμους (Μπιρμπίλη και Παπακωνσταντίνου) «η φορολογική αρχή δεν αναζητά την εγγραφή τους σε προηγούμενα, από την υπαγωγή τους σε τακτοποίηση, έτη.

Συνεπώς τα ακίνητα αυτά δηλώνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, τουλάχιστον, από το επόμενο έτος από την τακτοποίηση ή την νομιμοποίηση τους. Ως ημερομηνία τακτοποίησης ή νομιμοποίησης θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής τους στη ρύθμιση των διατάξεων αυτών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By